Izveštaj sa trodnevne maturske ekskurzije osmaka

Dečja nedelja – dan drugi
2. oktobra 2018.
10. opštinsko prvenstvo u atletici
4. oktobra 2018.

Izveštaj sa trodnevne maturske ekskurzije osmaka

Školska godina tek je počela, a naši osmacima  nižu nova nezaboravna iskustva. U pitanju je maturska ekskurzija, njihovo poslednje zajedničko putovanje tokom osmogodišnjeg školovanja.

Učenici su  na put krenuli u subotu, 29.09.2018.godine,  u šest časova. Njihova prva destinacija bila je Resavska pećina, jedna od najvećih u našoj zemlji. Učenici su tamo mogli da čuju mnogo toga o nastanku i živom svetu pećine, kojim su bili zaista oduševljeni. Nakon toga, obišli su manastir Manasiju, zadužbinu despota Stefana Lazarevića. U  ovom manastiru se takođe nalazi freska Simonide, maloletne srpske kraljice, o kojoj je pesnik Milan Rakić naspisao istoimenu pesmu.

Posle kraće voznje, naši maturanti  su stigli u Jagodini, gde su obišli Muzej voštanih figura i zoološki vrt. U muzeju, učenici su mu mogli da vide figure poznatih i  istorijskih ličnosti a  najviše  im se dopala figura Vuka Bojovića, nekadašnjeg direktora Beo zoo vrta. Nakon toga, u zoološkom vrtu učenici su mogli da vide raznevrsteživotinja. Iako je mali, vrt je veoma dobro organizovan, tako da u mali prostor stane mnogo životinja. Učenici su kasnije stigli u hotel ,,Alfa Jagodina” gde su večerali i prenoćili. Sledećeg dana, u nedelju, osmaci su krenuli put Zaječara, da obiđu lokalitet Feliks Romuliana, ostatke rimske palate, koju se sazidao rimski imperator Galerije. Mogli su se videti ostaci ogromne građevine, koje su učenici kasnije samistraživali. Zatim, grupa je krenula prema Negotinu, gde su posetili  rodnu kuću čuvenog kompozitora Stevana Stojanovića -Mokranjca. Tamo su mogli čuti interesantnu priču o Mokranjčevom životu, videti njegove lične predmete i  uživati u zvucima njegovih rukoveti. Nakon duže vožnje po ovom delu Istočne Srbije, učenici su stigli u hotel ,,Đerdap“ u Kladovu,  gde su se odmorili,  da bi sutra mogli da nastave svoje putovanje i vrate se kući.

Poslednjeg, trećeg  dana ekskurzije, u ponedeljak, 01.10. učenici su obišli  još tri lokacije: Hidroelektranu Đerdap1, arheološko nalazište Lepenski vir i Srebrno jezero. Na Đerdapu, učenici su se bili fascinirani  veličinom  ove građevine, pričom  o njenom nastanku i velikom bakrorezu na kom se nalazi prikazan  ceo istočni tok Dunava. Kao najveće, neplanirano iznenađenje, učenici su mogli videti brod koji prolazi kroz prevodicu i na koji način se nivo vode spušta i podiže da bi brod bezbedno nastavio plovidbu Dunavom. Na Lepenskom viru učenici su videli ostatke stare civilizacije iz vremena neolita. Nakon zanimljivog predavanja, pogledali su i  dokumentarni film koji govori o toku iskopavanja ostataka naselja, davne 1963.godine. U nastavku putovanja maturanti su  obišli i Srebrno jezero, gde su nakratko prošetali obalom jezera. Nazad u Crvenku vratili su se u 22.00 časa, umorni, ali oduševljeni.

Izveštaj sačinio: učenik, Predrag  Đurišić 8/2

Foto galerija