Kako izgleda zdrava užina ?

„Zdrava hrana ili dobra reklama?“ – čas srpskog jezika
7. juna 2019.
Dodela Vukovih diploma i nagrada najuspešnijim učenicima školske 2018/19. godine
12. juna 2019.

Kako izgleda zdrava užina ?

Nakon obimnog istraživanja o kvalitetnim i zdravim namirnicama, učesnici projekta odlučili su  da  na  praktičnim primerima   pokažu šta i kako  treba pravilno  jesti. Uz pomoć naše  kuvarice Mjerimačka Nade,  u školskoj kuhinji  spremili su kvalitetno  posluženje za svoje drugare.

Na dodatnoj nastavi iz biologije učenice 7/3 sa nastavnicom Zorkom Matić  izrađivale su plakate koje su kasnije postavile na panoe u hodnicima škole kako bi se učenici svakodnevno podsetili na posledice loše ishrane. Njihove poruke su usmeravale na pravilnu ishranu i ispravan odabir namirnica.

Na času tehnike i tehnologije, učenice  5/3  odeljenja  Ana Savić i Nikolina Kosović uz pomoć svojih drugara napravile su „piramidu ishrane„ piramida pravilne ishrane zasniva se na pravilima ravnoteže, umerenosti i raznovrsnosti dnevne ishrane. Piramida hranu razvrstava u šest različitih kategorija namirnica koje bi u ishrani trebalo da budu zastupljene svaki dan:

Žitarice:  dnevno bi trebalo konzumirati najmanje 6-11 porcija žitarica.
Povrće:  svakodnevna konzumacija svežeg ili kuvanog povrća.
Voće:  svakodnevno se preporučuje  konzumacija 2-3 porcije voća.
Ulja i masti:  dolaze iz izvora hrane poput ribe, koštunjavih plodova i biljnih ulja.
Mleko i mlečni proizvodi: vredan izvor kalcijuma, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase, kao i za razne dodatne funkcije u telu.
Meso i mahunarke:  preporučuje se konzumacija 2 serviranja iz grupe namirnica mesa, mesnih proizvoda i mahunarki.
Fizička aktivnost:  svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od 30 minuta: šetanje, penjanje stepenicama, igranje fudbala, vožnja bicikla, ples, plivanje.

Pravilnom ishranom i planiranjem svakodnevnih obroka umanjujemo mogućnost rizika za pojavu gojaznosti. Gojaznost je jedan od vodećih činilaca u svetu koji potpomaže razvitku hroničnih nezaraznih bolesti kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti. Zaključak bi bio da  

 Je uravnotežena i raznovrsna ishrana  temelj zdravlja !

Skoro svi predmetni nastavnici i veliki broj učenika  učestvovali su  su na realizaciji ovog projekta na čemu im se zahvaljuje tim „Škola za 21. vek„.

Foto galerija