Čas geografske sekcije “Svet na dlanu„ , tema : RELJEF

Završena akcija sakupljanja stare hartije eko kutak
21. juna 2014.
„Kulturno veče“ učenika OŠ „Vuk Karadžić“
24. juna 2014.

Čas geografske sekcije “Svet na dlanu„ , tema : RELJEF

geografsk_sekcija_200614Jedna od tema koju su učenici  obrađivali ove školske godine na geografskoj sekciji je: reljef. Sa nastavnicom Verom Obrenović, koja vodi sekciju, učenici prave reljef i izvode eksperiment, kako bi što bolje razumeli gradivo obrađeno na redovnim časovima i izveli eksperiment pred ostalim odeljenjima.

Tema  časa:

Rad spoljašnjih (egzogenih ) sila

1.REČNA (FLUVIJALNA) EROZIJA I AUMULACIJA – Izrada makete sa oblicima koje reke stvaraju, kao što su rečna dolina (klisura), rečna ostrva (ade), aluvijalne ravni.

2. EOLSKA  EROZIJA I AKUMULACIJA (RAD VETRA) – Simulacija rada vetra i oblika koje nastaju u pustinji – dine.

Učenici su prikupljali potreban materijal: pesak, šljunak, gips, vodu, zemlju, grančice, boju, fen za kosu, tacne i sa nestrpljenjem iščekivali čas.

Učenika Janjić Dragana nastavnica je maskirala u tuarega ( tuarezi su „plavi ljudi pustinje“) a  času su prisustvovali članovi geografske sekcije:  Milica Pavićević 6-1, Tamara Bošković  6-1,   Nikolina Sarapa 6-1, Jovana Grabež 6-1, Jovana Tolimir 6-2, Jovana Maravić 6-2, Dragan Janjić 6-3, Petar Varga 6-3, Jovana Marić 6-3, Jovana Jovović 6-4, Zorana Babić 6-4, Darko Kozomora 6-4, Aleksa Blagojević 6-4.

Sve je to okom kamere zabeležio „snimatelj“ –učenik  Aleksa Blagojević.

Učenici sa velikom ljubavlju i nestrpljenjem dolaze na svaki čas sekcije koja se izvodi sredom –

6.čas i subotom.

Zabeležili smo utiske učenika posle časa:

-„Bilo mi je veoma zanimljivo i izgledalo je bolje nego što sam mislio. Pesak je leteo svuda i izgledalo je kao da smo stvarno u pustinji.Takođe mi je bilo zanimljivo kada je nastavnica Dragana maskirala u tuarega. Umesto vetra duvao je fen .Naučio sam kako da se zaštitim od toplog vetra , jer nam je nastavnica rekla da se tuarezi kriju iza velikih dina jer vetar preko njih prebacuje veliki pesak. Sekcija je na mene ostavila veliki utisak“ (Aleksa Blagojević).

————————————————————————————————————————————-

– „Na sekciji geografije dogovorili smo se da napravimo reljef i pomognemo „petacima„ , našim malim drugarima da što bolje shvate gradivo .Doneli smo potreban materijal za rad i nacrtali skice .Sledeći čas počeli smo da radimo.Dopalo mi se što smo učestvovali svi i radili složno ,timski.Svako od nas nešto je doneo i nekako je doprineo. Bilo je zabavno a Imali smo jako dobrih ideja koje smo iskoristili.Čas je bio zabavan i uspešan. Pravili smo pustinju, dine i eolske oblike erozije i akumulacije . Doneli smo fen za kosu pomoću koga smo simulirali vetar i to nam je dosta pomoglo .Imali smo i beduina , napravili smo njega pomoću  nastavnicine marame iz  Turske.Slikali smo i snimali i sve je ispalo mnogo bolje i zabavnije nego što smo mislili BRAVO ZA NAS  ! „   (Jovana Grabež 6-1)

————————————————————————————————————————————-

–  „Na sekciji geografije uvek radimo nešto zanimljivo i na zabavan način učimo nešto novo. Na  ovom času odlučili smo da napravimo pustinju i da prikažemo eolsku eroziju i akumulaciju .Bila sam rada da učestvujem u rikupljanju materijala i jedva sam čekala da vidim hoćemo li uspeti. Imali smo sjajne ideje. Na tacnu smo sipali pesak i na njega stavili kamenje. Uključili smo fen a pesak je leteo svuda. Gledali smo kako nastaju dine. Bila sam oduševljena.Čak smo imali i beduina .Zmišljala sam kako je stvarno u pustinji .Uživala sam.Bila sam srećna što smo uspeli  Shvatila sam kakav je život beduina.Pustinja je bila mnogo bolja nego što sam mogla misliti .ta slika ostaće mi u pamćenju do kraja života.“ (Milica Pavićević 6-1)

—————————————————————————————————————————————

– „Naučio sam kako da preživim u pustinji zahvaljujući nastavnici geografije. Sekcija je na mene ostavila snažan utisak i nadam se da ćeu na ostalim časovima naučiti još nešto novo i videti mnoge razne stvari„  (Dragan Janjić 6-3)

————————————————————————————————————————————-

-„Sekcija mi se dopala jer smao naučili razne stvari, dopalo mi se  i kako smo fenom stvorili vetar, nisam se nadala da će Dragan da bude beduin. Bilo mi je dragošto sam učestvovala u tom radu .Više toga bilo mi je ja sno i bolje sam shvatila. Nastavnica jako lepo objašnjava, uvek se lpo zabavimo i nasmejemo sa nastavnicom, nešto korisno i novoo naučimo. Volele bih da bude toga još i da nastavnica samo tako nastavi sa predavanjem„ (Zorana Babić 6-4)

—————————————————————————————————————————————-

-„N a sekciji iz geografije uvek nam bude zanimljivo i bolje objašnjeno uz neke nove ekeperimente i oglede. Sekcije iz geografije se izdvajaju od onih drugih sekcija zato što uvek bolje upamtimo uz  eksperimente. Pravimo reljef kako bi učenici mlađi od nas bolje upamtili. Na sekciji smo pravili maketu pustinje i delovanja vetra. Natavnica nam je objasnila n alep način kako opstati u pustinji. Drugu je stavila maramu oko glave kao tuarega .Kada smo stavili pesak u tacnu , koristili smo fen umesto vetra da bi smo oduvali pesak. Sve je bilo bolje nego što sam ja mislila. Ovaj čas je ostavio na mene jak utisak „ (Anđela Vukčević 6-4 ).

—————————————————————————————————————————————

Meni je geografija omiljeni predmet. Što se tiče školskih časova oni su jako korisni, zanimljivi, poučni, informativni, duhoviti … Nema šta čista 10 –ka . a što se tiče sekcijskih časova, oni su mi posebni, na njima se osećam kao pravi geograf.Najviše volim kada radimo maketae za razne oblike reljefa. Tad, a i uvek na sekciji ističu se sloga i timski rad a kad nešto isplaniramo radimo to sa puno ljubavi i pažnje, sigurnosti ali sa bistrim  ijasnim ciljem . Barem ja, jer ako u životu nešto ne voliš, ne možeš to ljudski ni odraditi i pratiti, ali ja obožavam geografiju i sve što na njoj radimo pamtim, slušam, volim i upijam svim svojim umom ali i srcem .“  (Jovana Marić 6-3).

Foto galerija

Video zapis I

Video zapis II