Evropska nedelja programiranja

Svetski dan hrane
16. oktobra 2014.
3. dečja likovna kolonija u Sivcu
18. oktobra 2014.

Evropska nedelja programiranja

Evropska nedelja programiranja (Europe Code Week) obeležava se širom Evrope od 11. do 17. oktobra 2014. To je prilika da se što više učenika, nastavnika i roditelja okupi radi zajedničkog učenja o programiranju, da steknu osnovne veštine iz ove oblasti i učestvuju u aktivnostima koje oslobađaju kreativnost.

Programiranje je presudno za razumevanje načina na koji koristimo računar i sve dostupne alate. Osnovne veštine programiranja će biti potrebne za mnoga zanimanja budućnosti, a više od 90% zanimanja u današnje vreme zahteva određena znanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Naša škola je obeležila ovu nedelju programiranja sa oglednim časom kod prvaka koje vodi učiteljica Žanka Ličina. Ogledni čas smo nazvali „Ritam algoritma“. Čas je održan u petak, 17. oktobra 2014. godine u 1400, u „Maloj školi“ u Crvenki.  Voditelji ovog časa su nastavnice Olivera Krstonošić, Jelena Kerekeš i Valentina Rutović. Đaci prvaci, iako tek stigli do sedmog Vukovog slova, pokazali su veliku umešnost u pisanju simbolima. Uz pomoć simbola, napravili su svoje prve algoritme i prve korake u programiranju, bez računara, na papiru. Sa oduševljenjem su prihvatili poziv za nastavak ovog časa u decembru, ali ovaj put u računarskoj učionici.

Video zapis sa časa možete pogledati klikom na sliku.

ritam_algoritma_231014