У широкој војвођанској равници, где су некада богато цветале булке, простире се мало бачко село, Црвенка, у чијем се средишту налази велика основна школа ,,Вук Караџић,,.

Наша школа

Наша школа, са овим именом, има традицију дугу четврт века, а корени описмењавања досежу у ране године двадесетог века о чему сведочи богата архивска грађа.
Настала је осамдесетих година у време честих интеграционих процеса, од две мање ,,Јован Јовановић Змај, и ,,Бранко Радичевић,,. Обе школе биле су смештене у новим зградама, што је била велика погодност, много простора з а сву децу, кабинетску наставу и свакако добру организацију рада.
Нова заједница, од хиљаду ученика и осамдесет запослених, настала 1981. Године и добила име ,,Вук Караџић,, одговорно функционише уз велику ангажованост свих њених чланова. Зато сматрамо да не треба бити лажно скроман јер резултати које остварују ученици и њихови наставници су прави показатељи. Запажени резултати на свим нивоима, посебно оним такмичарског типа .
Црвенка је иначе место са богатом спортском традицијом па се и ученици наше школе ангажују у разним спортским дисциплинама. Каратисти сваке године бележе огромне успехе од локалних па све до првенства државне заједнице Србије и Црне Горе. Рукометна екипа је у неколико наврата била првак републике што је у њиховом рангу највиши ниво такмичења. Заблистале су и атлетичарке на школској олимпијади у Зајечару и засијале златним сјајем, а и фудбалери се могу ове године похвалити својим успехом.
Значајни су и резултати са такмичења у научним дисциплинама, нарочито кад је реч о географији и увек о неком од прва три места на републичком такмичењу.
Кад је реч о историји прави смо научници а биологијом и екологијом се озбиљно бавимо. Са ,,Кенгуријадом,, смо прошетали Европом радећи математику.
И тако, корачајући тромим и наизглед једноличним путевима војвођанске равнице долазите до Трга Душка Трифуновића и зграде која личи на многе школе грађене тих година, али, верујте, а надамо се да Вас наша прича полако и убеђује у то ,,наша школа има душу,,.
Ми имамо ,,малу,, и ,,велику,, школу, подељене по узрастима и подручно одељење које се налази у Новој Црвенки, са два комбинована одељења и 15 ученика.
Са зидова ових зграда смеше Вам се цртежи и слова, радови наших ученика. Поред редовне наставе језика , области у којој су ученици наше школе заблистали , имамо и четири секције.
Речи као бритке сабље секу и крче пут наших младих писаца. Гости црвеначког фестивала ,,Песника за децу – Булка,, истакнути дечији песници међу којима су и Перо Зубац, Добрица Ерић, Мошо Одаловић…имали су прилике да се сусретну са тим радовима. Одзвањале су наше речи и у бару, под старом маслином, на дечијем фестивалу у Сарајеву и на Лимским вечерима поезије. Могу се млади песници Црвенке похвалити учешћем и освојеним наградама на разним литерарним конкурсима широм земље, посебно током акције ,,Месец књиге,,
Глумци глуме, рецитатори говоре стихове, а млади новинари о свему томе извештавају. На зидним новинама, али и у радио- емисији ,,Школско звоно,,, ученици имају прилику да слободно говоре о дешавањима око њих. Глумци стижу чак до Данске, преко секције, до дасака које живот значе, позоришта ,,Стеван Сремац,,.
Изговорено је много стихова, одглумљено прегршт скечева и приказа на многобројним школским манифестацијама. Дан за даном, у месецу Новембру, деца се такмиче, играју, глуме…Уживају поносно стојећи испод имена своје школе. Дан школе се претворио у ,,Вукове дане,, који су прави доказ умешности наших ђака.
И наставници много раде на стручном усавршавању па су бројни пројекти и семинари иза нас: школско развојно планирање и пројекат ,,Организација наставе у васпитно-образовној средини усмереној на дете„ семинар ,,Степ бy степ„
У организацији центра за интерактивну педагогију, ,,Читањем и писањем до критичког мишљења,,…Имамо ,,малу,, и ,,велику,, школу , први и други корак, освежену школу у којој је омогућено коришћење нових креативних метода учења, подмлађен колектив који у свом окриљу васпитава, образује и упућује у нови свет око хиљаду ђака.
Не бисмо волели да све остане на речима, па позивамо све који желе да буду наши гости. Врло радо ће Вас дочекати малишани из првог и трећег разреда који уче и раде по програму ,,Корак по корак,, – чије учионице ,, дишу и миришу,,
Или да будете гости ученика старијих разреда у кабинету информатике или у биоскопској сали, а можете и на журку сваког последњег петка у месецу, будите гости у ,,Дечијој недељи, или ,,Вуковим данима,, играјте са нашим фолклором, али, свакако дођите.

ЧЛАНОВИ ШКОЛСКОГ ОДБОРА  У ОШ ,,ВУК  КАРАЏИЋ,, ЦРВЕНКА

  1. ОБРЕНОВИЋ ВЕРА, проф. Географије, ПРЕДСЕДНИК ШКОЛСКОГ ОДБОРА
  2. МАТИЋ РАДМИЛА, наставник енглеског јез.
  3. ЛИЧИНА ЖАНКА, наставник разредне наставе
  4. ЂАКОВИЋ ЈАДРАНКА, члан Савета родитеља
  5. КРАГУЉ САЊА, члан Савета родитеља
  6. ПОПАДИЋ НАТАЛИЈА, члан  Савета родитеља
  7. ГРУБОР МИЛАН, испред  Локалне самоуправе
  8. ПАРАВИНА  СТРАХИЊА, испред Локалне самоуправе
  9. КАЊО ТИБОР, испред Локалне самоуправе