Istorijat škole

U širokoj vojvođanskoj ravnici, gde su nekada bogato cvetale bulke, prostire se malo bačko selo, Crvenka, u čijem se središtu nalazi velika osnovna škola ,,Vuk Karadžić,,.

Naša škola

Naša škola, sa ovim imenom, ima tradiciju dugu četvrt veka, a koreni opismenjavanja dosežu u rane godine dvadesetog veka o čemu svedoči bogata arhivska građa.
Nastala je osamdesetih godina u vreme čestih integracionih procesa, od dve manje ,,Jovan Jovanović Zmaj, i ,,Branko Radičević,,. Obe škole bile su smeštene u novim zgradama, što je bila velika pogodnost, mnogo prostora z a svu decu, kabinetsku nastavu i svakako dobru organizaciju rada.
Nova zajednica, od hiljadu učenika i osamdeset zaposlenih, nastala 1981. Godine i dobila ime ,,Vuk Karadžić,, odgovorno funkcioniše uz veliku angažovanost svih njenih članova. Zato smatramo da ne treba biti lažno skroman jer rezultati koje ostvaruju učenici i njihovi nastavnici su pravi pokazatelji. Zapaženi rezultati na svim nivoima, posebno onim takmičarskog tipa .
Crvenka je inače mesto sa bogatom sportskom tradicijom pa se i učenici naše škole angažuju u raznim sportskim disciplinama. Karatisti svake godine beleže ogromne uspehe od lokalnih pa sve do prvenstva državne zajednice Srbije i Crne Gore. Rukometna ekipa je u nekoliko navrata bila prvak republike što je u njihovom rangu najviši nivo takmičenja. Zablistale su i atletičarke na školskoj olimpijadi u Zaječaru i zasijale zlatnim sjajem, a i fudbaleri se mogu ove godine pohvaliti svojim uspehom.
Značajni su i rezultati sa takmičenja u naučnim disciplinama, naročito kad je reč o geografiji i uvek o nekom od prva tri mesta na republičkom takmičenju.
Kad je reč o istoriji pravi smo naučnici a biologijom i ekologijom se ozbiljno bavimo. Sa ,,Kengurijadom,, smo prošetali Evropom radeći matematiku.
I tako, koračajući tromim i naizgled jednoličnim putevima vojvođanske ravnice dolazite do Trga Duška Trifunovića i zgrade koja liči na mnoge škole građene tih godina, ali, verujte, a nadamo se da Vas naša priča polako i ubeđuje u to ,,naša škola ima dušu,,.
Mi imamo ,,malu,, i ,,veliku,, školu, podeljene po uzrastima i područno odeljenje koje se nalazi u Novoj Crvenki, sa dva kombinovana odeljenja i 15 učenika.
Sa zidova ovih zgrada smeše Vam se crteži i slova, radovi naših učenika. Pored redovne nastave jezika , oblasti u kojoj su učenici naše škole zablistali , imamo i četiri sekcije.
Reči kao britke sablje seku i krče put naših mladih pisaca. Gosti crvenačkog festivala ,,Pesnika za decu – Bulka,, istaknuti dečiji pesnici među kojima su i Pero Zubac, Dobrica Erić, Mošo Odalović…imali su prilike da se susretnu sa tim radovima. Odzvanjale su naše reči i u baru, pod starom maslinom, na dečijem festivalu u Sarajevu i na Limskim večerima poezije. Mogu se mladi pesnici Crvenke pohvaliti učešćem i osvojenim nagradama na raznim literarnim konkursima širom zemlje, posebno tokom akcije ,,Mesec knjige,,
Glumci glume, recitatori govore stihove, a mladi novinari o svemu tome izveštavaju. Na zidnim novinama, ali i u radio- emisiji ,,Školsko zvono,,, učenici imaju priliku da slobodno govore o dešavanjima oko njih. Glumci stižu čak do Danske, preko sekcije, do dasaka koje život znače, pozorišta ,,Stevan Sremac,,.
Izgovoreno je mnogo stihova, odglumljeno pregršt skečeva i prikaza na mnogobrojnim školskim manifestacijama. Dan za danom, u mesecu Novembru, deca se takmiče, igraju, glume…Uživaju ponosno stojeći ispod imena svoje škole. Dan škole se pretvorio u ,,Vukove dane,, koji su pravi dokaz umešnosti naših đaka.
I nastavnici mnogo rade na stručnom usavršavanju pa su brojni projekti i seminari iza nas: školsko razvojno planiranje i projekat ,,Organizacija nastave u vaspitno-obrazovnoj sredini usmerenoj na dete„ seminar ,,Step by step„
U organizaciji centra za interaktivnu pedagogiju, ,,Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja,,…Imamo ,,malu,, i ,,veliku,, školu , prvi i drugi korak, osveženu školu u kojoj je omogućeno korišćenje novih kreativnih metoda učenja, podmlađen kolektiv koji u svom okrilju vaspitava, obrazuje i upućuje u novi svet oko hiljadu đaka.
Ne bismo voleli da sve ostane na rečima, pa pozivamo sve koji žele da budu naši gosti. Vrlo rado će Vas dočekati mališani iz prvog i trećeg razreda koji uče i rade po programu ,,Korak po korak,, – čije učionice ,, dišu i mirišu,,
Ili da budete gosti učenika starijih razreda u kabinetu informatike ili u bioskopskoj sali, a možete i na žurku svakog poslednjeg petka u mesecu, budite gosti u ,,Dečijoj nedelji, ili ,,Vukovim danima,, igrajte sa našim folklorom, ali, svakako dođite.

ČLANOVI ŠKOLSKOG ODBORA  U OŠ ,,VUK  KARADŽIĆ,, CRVENKA

  1. OBRENOVIĆ VERA, prof. Geografije, PREDSEDNIK ŠKOLSKOG ODBORA
  2. MATIĆ RADMILA, nastavnik engleskog jez.
  3. LIČINA ŽANKA, nastavnik razredne nastave
  4. ĐAKOVIĆ JADRANKA, član Saveta roditelja
  5. KRAGULJ SANJA, član Saveta roditelja
  6. POPADIĆ NATALIJA, član  Saveta roditelja
  7. GRUBOR MILAN, ispred  Lokalne samouprave
  8. PARAVINA  STRAHINJA, ispred Lokalne samouprave
  9. KANJO TIBOR, ispred Lokalne samouprave