Седмаци на екскурзији – Опленац

Екскурзија 6. разред – Тршић
26. maja 2018.
Предшколци у посети првацима
28. maja 2018.

Седмаци на екскурзији – Опленац

Дана 26.05.2018. године, ученици 7. разреда били су на једнодневној екскурзији  Орашац-Аранђеловац-Топола. Око 7.00 часова кренули су из Црвенке под вођством наставника Миладиновић Татјане, Крстоношић Оливере и Матић Зорке.

Прва дестинација били су музеј Првог српског устанка и Јанићевића  јаруга, где су ученици сазнали многе детаље о Првом српском устанку и чувеном вожду Карађорђу.

Затим  су отишли у пећину Рисовачу,која се налази на улазу у Аранђеловац. Ова пећина, у којој су ученици могли да науче доста тога о људима и животињама леденог доба, на њих је,због свог пећинског накита, оставила посебан утисак.

Следеће место које је посећено био је парк Буковичке бање, где су ученици могли да уживају  шетајући у хладу бујних крошњи старог дрвећа. Након тога,ученици су ручали у ресторану „Опленац“на истоименом брду.

После ручка, сви  су се попели на врх Опленца,где су могли да уживају у лепоти Цркве Светог ЂорЂа, чију је градњју започео Петар I Карађорђевић и која је,позапажању ученика, површински већа испод олтара него на самом олтару. Бели мермер  истиче лепоту овог здања а у крипти  цркве налазе се гробови  28 чланова династије  Карађорђевић.

Ученици  су обишли и кућу краља Петра I Карађорђевића, из које је, у своје време управљао Србијом а која је данас пртетворена у музеј. Затим су обишли Виноградареву кућу, која је једно време била и кућа уметника и део читавог комплекса н аОпленцу.

Следећа,уједно и последња дестинација, био је Карађорђев конак,где су ученици могли да науче много тога о вођи Првог српског устанка.

Вратили су се у Црвенку вратили око 7 сати, уморни  и веома задовољни.

Извештај о екскурзији сачинио ученик 7. разреда, Предраг Ђуришић.

Фото галерија