Извештај са тродневне матурске екскурзије осмака

Дечја недеља – дан други
2. oktobra 2018.
10. општинско првенство у атлетици
4. oktobra 2018.

Извештај са тродневне матурске екскурзије осмака

Школска година тек је почела, а наши осмацима  нижу нова незаборавна искуства. У питању је матурска екскурзија, њихово последње заједничко путовање током осмогодишњег школовања.

Ученици су  на пут кренули у суботу, 29.09.2018.године,  у шест часова. Њихова прва дестинација била је Ресавска пећина, једна од највећих у нашој земљи. Ученици су тамо могли да чују много тога о настанку и живом свету пећине, којим су били заиста одушевљени. Након тога, обишли су манастир Манасију, задужбину деспота Стефана Лазаревића. У  овом манастиру се такође налази фреска Симониде, малолетне српске краљице, о којој је песник Милан Ракић насписао истоимену песму.

После краће возње, наши матуранти  су стигли у Јагодини, где су обишли Музеј воштаних фигура и зоолошки врт. У музеју, ученици су му могли да виде фигуре познатих и  историјских личности а  највише  им се допала фигура Вука Бојовића, некадашњег директора Бео зоо врта. Након тога, у зоолошком врту ученици су могли да виде разневрстеживотиња. Иако је мали, врт је веома добро организован, тако да у мали простор стане много животиња. Ученици су касније стигли у хотел ,,Алфа Јагодина” где су вечерали и преноћили. Следећег дана, у недељу, осмаци су кренули пут Зајечара, да обиђу локалитет Феликс Ромулиана, остатке римске палате, коју се сазидао римски император Галерије. Могли су се видети остаци огромне грађевине, које су ученици касније самистраживали. Затим, група је кренула према Неготину, где су посетили  родну кућу чувеног композитора Стевана Стојановића -Мокрањца. Тамо су могли чути интересантну причу о Мокрањчевом животу, видети његове личне предмете и  уживати у звуцима његових руковети. Након дуже вожње по овом делу Источне Србије, ученици су стигли у хотел ,,Ђердап“ у Кладову,  где су се одморили,  да би сутра могли да наставе своје путовање и врате се кући.

Последњег, трећег  дана екскурзије, у понедељак, 01.10. ученици су обишли  још три локације: Хидроелектрану Ђердап1, археолошко налазиште Лепенски вир и Сребрно језеро. На Ђердапу, ученици су се били фасцинирани  величином  ове грађевине, причом  о њеном настанку и великом бакрорезу на ком се налази приказан  цео источни ток Дунава. Као највеће, непланирано изненађење, ученици су могли видети брод који пролази кроз преводицу и на који начин се ниво воде спушта и подиже да би брод безбедно наставио пловидбу Дунавом. На Лепенском виру ученици су видели остатке старе цивилизације из времена неолита. Након занимљивог предавања, погледали су и  документарни филм који говори о току ископавања остатака насеља, давне 1963.године. У наставку путовања матуранти су  обишли и Сребрно језеро, где су накратко прошетали обалом језера. Назад у Црвенку вратили су се у 22.00 часа, уморни, али одушевљени.

Извештај сачинио: ученик, Предраг  Ђуришић 8/2

Фото галерија