Обавештење за родитеље
23. januara 2019.
Јавна набавка – услуга извођења ексурзија ученика ОШ ”Вук Караџић” Црвенка
25. januara 2019.

Хајдемо на снег  -3/1

Ученици 3/1 ових дана користе сваки слободан тренутак да време проведу уживајући у чарима зиме. Снег који нам је зима даровала покушавају да искористе што више могу.  Грудвају се, трче на свежем ваздуху  са осмехом  а нови „лик“ у школском дворишту је и Снешко Белић. Весели „трећаци“  праве разне трагове у снегу, „сликају се„  и забављају се на разне начине.

Узимајући у обзир да деца све више  проводе велики део времена у затвореним просторијама, седећи у истом  положају за рачунаром, игре и боравак на снегу доносе вишеструке  погодности за физички развој детета  међу којима су:  боља циркулација (грудвање без рукавица), побољшан апетит (боравак на свежем ваздуху), чистији дисајни путеви, побољшан очни фокус  итд. Ништа мање значајан је  и психички  аспект: повећана концентрација,комуникација и сарадња са вршњацима (заједничко прављење Снешка Белића), развој креативности, маште, побољшано расположење…

Зато вас позивамо,  оставите рачунаре и телефоне, зграбите санке,  позовите другаре,  па правац на снег  ! Ево и неких предлога за игре на снегу:

Снешко стонога-Многима је најзабавнији део прављења Снешка ваљање велике грудве за тело и главу, али је грудву понекад тешко подигнути. Покушајте да направите велику гусеницу од пет-шест  кугли спојених у вијугаво тело.

Кућица за птице– Направите је на зиду, огради, клупи… украсите је гранчицама и обавезно напуните храном за птице, које су ових дана посебно угрожене!

Дворац и торте Зашто би дворци морали да се праве само од песка, када је и снег довољно добар материјал за прављење свега и свачега? Потребно је само мало добре воље и равна површина где ћете  слагати различите облике.

Балони на снегу-Ова летња забава и више је него добродошла зими јер ће деца могу да  трче и скачу за балончићима, падајући притом на меко снежно тло, а посебно ће им весеље стварати балончићи који ће се смрзавати на хладном ваздуху.

Боћање-На равној површини снега исцртајте круг,  даље од њега поставите границу с које се гађа и једноставно с децом вежбајте да гађате унутар круга. Можете да прибегнете и боћарским правилима, па прво убаците једну малу грудву, а потом покушајте да је погодите другим грудвама. Победник је онај ко погоди или баци своју грудву најближе оној малој.

Право у мету-Ако вам је доста грудвања, изнесите напоље комад чврстог картона са исеченом рупом у средини, довољно великом. Картон  прислоните на  дрво, па из даљине прилагођене детету гађајте у рупу.

Ви и ми – изградите велики  снежни зид насред дворишта или ливаде где се играте, како би  могли да га искористите за грудвање – свако са своје стане утврђеног зида.

Уживајте !

Фото галерија