Obaveštenje za roditelje
23. januara 2019.
Javna nabavka – usluga izvođenja eksurzija učenika OŠ ”Vuk Karadžić” Crvenka
25. januara 2019.

Hajdemo na sneg  -3/1

Učenici 3/1 ovih dana koriste svaki slobodan trenutak da vreme provedu uživajući u čarima zime. Sneg koji nam je zima darovala pokušavaju da iskoriste što više mogu.  Grudvaju se, trče na svežem vazduhu  sa osmehom  a novi „lik“ u školskom dvorištu je i Sneško Belić. Veseli „trećaci“  prave razne tragove u snegu, „slikaju se„  i zabavljaju se na razne načine.

Uzimajući u obzir da deca sve više  provode veliki deo vremena u zatvorenim prostorijama, sedeći u istom  položaju za računarom, igre i boravak na snegu donose višestruke  pogodnosti za fizički razvoj deteta  među kojima su:  bolja cirkulacija (grudvanje bez rukavica), poboljšan apetit (boravak na svežem vazduhu), čistiji disajni putevi, poboljšan očni fokus  itd. Ništa manje značajan je  i psihički  aspekt: povećana koncentracija,komunikacija i saradnja sa vršnjacima (zajedničko pravljenje Sneška Belića), razvoj kreativnosti, mašte, poboljšano raspoloženje…

Zato vas pozivamo,  ostavite računare i telefone, zgrabite sanke,  pozovite drugare,  pa pravac na sneg  ! Evo i nekih predloga za igre na snegu:

Sneško stonoga-Mnogima je najzabavniji deo pravljenja Sneška valjanje velike grudve za telo i glavu, ali je grudvu ponekad teško podignuti. Pokušajte da napravite veliku gusenicu od pet-šest  kugli spojenih u vijugavo telo.

Kućica za ptice– Napravite je na zidu, ogradi, klupi… ukrasite je grančicama i obavezno napunite hranom za ptice, koje su ovih dana posebno ugrožene!

Dvorac i torte Zašto bi dvorci morali da se prave samo od peska, kada je i sneg dovoljno dobar materijal za pravljenje svega i svačega? Potrebno je samo malo dobre volje i ravna površina gde ćete  slagati različite oblike.

Baloni na snegu-Ova letnja zabava i više je nego dobrodošla zimi jer će deca mogu da  trče i skaču za balončićima, padajući pritom na meko snežno tlo, a posebno će im veselje stvarati balončići koji će se smrzavati na hladnom vazduhu.

Boćanje-Na ravnoj površini snega iscrtajte krug,  dalje od njega postavite granicu s koje se gađa i jednostavno s decom vežbajte da gađate unutar kruga. Možete da pribegnete i boćarskim pravilima, pa prvo ubacite jednu malu grudvu, a potom pokušajte da je pogodite drugim grudvama. Pobednik je onaj ko pogodi ili baci svoju grudvu najbliže onoj maloj.

Pravo u metu-Ako vam je dosta grudvanja, iznesite napolje komad čvrstog kartona sa isečenom rupom u sredini, dovoljno velikom. Karton  prislonite na  drvo, pa iz daljine prilagođene detetu gađajte u rupu.

Vi i mi – izgradite veliki  snežni zid nasred dvorišta ili livade gde se igrate, kako bi  mogli da ga iskoristite za grudvanje – svako sa svoje stane utvrđenog zida.

Uživajte !

Foto galerija

Ostavite odgovor