Радом и трудом до рециклажног центра

У наставку Дечје недеље…
12. oktobra 2020.
Наши ученици на кросу „Куп градова„ у Сомбору
13. oktobra 2020.

Радом и трудом до рециклажног центра

Као што смо већ писали, у сарадњи са Еко покретом из Врбаса, на чијем челу се налази  г-дин Ратко Ђурђевац,  ове школске године основали смо Еко школицу као део програма „Кружна економија у школама“ а главни циљеви су подизање свести ученицима , родитељима и грађанима о еко-култури.

Искрено се надамо се да ћемо заједничким трудом и ангажовањем, временом створити мали рециклажни центар који ће заживети у нашој средини а који ће функционисати као део будуће Ђачке задруге.

Акцијом сакупљања папира, коју смо спровели на почетку школске године, први “зелени динар” је већ зарађен. Наиме, партнер школе, фирма Ecology System, откупила је скоро  две тоне хартије које смо сакупили у неколико дана.

Рециклери из Врбаса ће убудуће откупљивати све што школа прикупи у свом рециклажном центру (стакло, ПЕТ, лименке, хартија) а сва средства биће намењена ученицима и школским потребама.

У оквиру овог програма, током септембра одржано је чак 5 радионица за ученике чије су теме биле актуелене и едукативне, од  штетности електромагнетна зрачења до загађења Великог Бачког канала а одржана је и природњачка радионица о птицама наших крајева под називом „Наше мале комшије из крошњи“.

Уз подршку Шећеране Црвенка, Јафе, Панон-а и Ecology System из Врбаса у школи је ових дана постављена  летња учионица са три комбинована бетонско-дрвена стола, а формирано је и  еколошко двориште са џамбо врећама за различите врсте секундарне сировине.Промоцији летње учионице присуствовали су представници  наведених фирми а дешавање је испратила и екипа ТВ Војводине која је прилог о нашој школи емитовала у Јутарњем програму.

Фото галерија