Dan devojčica u programu PO

Regionalno takmičenje „TESLA INFO KUP„
21. aprila 2015.
Dan dečaka u programu PO
24. aprila 2015.

Dan devojčica u programu PO

Međunarodni Dan devojčica, ustanovljen je  još 2001. godine od strane UN i obeležava se svakog poslednjeg  četvrtka u aprilu.

Cilj ove manifestacije je podrška i osnaživanje devojčica da, prilikom odabira budićih profesija, ne podležu stereotipima, poput podele na muška i ženska zanimanja,  već da se rukovode ličnim interesima i talentima.

Za način obeležavanja  ovog datuma Tim za PO je u Godišnjem planu aktivnosti  predvideo  realne susrete sa predstavnicima zanimanja. Učenice odeljenja 8-1, i 8-3   posetile su auto-servis „Antović„ i saznale nešto više o profesiji automehaničar.

Vlasnik auto-servisa Milorad Antović, ljubazno nas je dočekao i potrudio se da saznamo sve ono zbog čega smo došli. On nam je podrobno objasnio koji su to poslovi koje podrazumeva ova profesija, koji radni uslovi su potrebni  i poželjne osobine za automehaničara. Devojčice je zanimalo takođe i način zapošljavanja, odgovornost  posla i  mogućnost zarade. U razgovoru naš domaćin je istakao  da je iznad svega važno voleti ovaj posao i imati volju za rad. Nakon što je odgovorio na sva pitanja, imali smo prilike da pored radionice vidimo i perionicu za auta. Majstor i njegov pomoćnik upoznali su nas,  zatim,  sa najvažnijim alatom i mašinama koje se koriste u ovom poslu. Napomenuli su nam  da, iako je to retkost, postoje i ženski predstavnici ovog zanimanja, podjednako uspešni i ravnopravni u znanju i sposobnostima. Posle zajedničkog fotografisanja, napustili smo auto-servis, zadovoljni novim znanjima koje smo stekli.

Foto galerija

gd_240415