Ekskurzija 8. razreda, 18. i 19. oktobar 2015. godine

Nastup folklorne sekcije u Srednjoj stručnoj školi
16. oktobra 2015.
Radost za sve učenike – uređena fiskulturna sala
28. oktobra 2015.

Ekskurzija 8. razreda, 18. i 19. oktobar 2015. godine

Maglovitog i prohladnog jutra, u nedelju,  18. oktobra, četiri odeljenja osmih razreda sa svojim starešinama: Valentinom Rutović, Natašom Đerić, Mjerimačka Nadom i Kerekeš Jelenom  pošla su na dugo iščekivanu dvodnevnu  matursku ekskurziju. Ukupno 65 učenika završnog razreda  u pratnji lekara i stručnog vodiča uputilo  se u obilazak Istočne Srbije.

Nakon prve pauze, koju smo napravili oko 8 časova, na OMV  benzinskoj pumpi, uputili smo se ka svom prvom odredištu. To je bio poznati srednjevekovni manastir Manasija, udaljen  oko  30 km od auto-puta Beograd- Niš,  u koji smo stigli oko 10 časova. Čuvena  zadužbina Stefana despota Lazarevića, veličanstveno delo sa 11 utvrđenja još uvek je u fazi rekonstrukcije. Nakon obilaska manastira, put  nas  je vodio do čuvene Resavske pećine. Učenici su imali priliku da  na tom mestu  vide neverovatno remek – delo prirode, pećinu  staru  oko  80  milona godina sa  nekoliko pećinskih dvorana. Oko 40 minuta trajao je obilazak  gde su učenici posmatrali velelepne pećinske ukrase  u različitim bojama. Posle osveženja, put smo  nastavili prema Zaječaru. Bilo   je oko  16.30 časova kada je autobus stao ispred zidina Gamzigrada. Gamzigrad je arheološko nalazište gde se nalaze ostaci rimske carske  palate koja se zvala – Feliks Romulijana. Raskošni podni mozaici koji su sačuvani  smatraju se najvećim umetničkim delom tog vremena. Kustos je učenike upoznao sa svim informacijama vezanim za nastanak Gamzigradske  palate a mogli su da vide i maketu urađenu prema nekadašnjem izgledu  palate Pošto se noć spuštala, put je nastavljen  prema konačnom odredištu – Kladovu. Prenoćište je bilo obezbeđeno u renoviranom  hotelu „Đerdap„ gde smo stigli oko 20.00 časova. Nakon obilne i ukusne večere,  učenici su  sa razrednim starešinama veče proveli u obližnjoj diskoteci. Oko ponoći  vratili smo se  u svoje sobe da bi se odmorili za naredni dan.

Drugog dana, posle doručka, obavljenog oko   8.00 časova, posetili smo   hidro-elektranu „Đerdap 1„ koja proizvodi trećinu ukupne električne energije u našoj zemlji. Učenici su saslušali predavanje  o nastanku i gradnji  ovog objekta i  videli pogonsku – mašinsku halu gde se nalazi 6 ogromnih turbina  sa generatorima. Nakon obilaska,   vratili smo se  u hotel  na ručak koji je bio zakazan u 12.30 časova. Oko 14 časova, siti i raspoloženi,  mi smo    nastavili put   duž  prelepe Đerdapske klisure. Na nekim mestim širina Dunava je takva da  je  ličio  na more. Obala Dunava  ukrašena  jesenjim zlatnim nijansama, uklesana glava rimskog cara Trajana, tabla iz 4. veka sa rimskim zapisom na latinskom jeziku  bili su prizori sa pamćenje  dok smo u autobusu slušali priču o Rimskom  carstvu koju nam je dočarala naš provereni vodič – Olgica,  iz agencije OTA DUNAV. Lepenski Vir, mesto koje se ne sme zaobići,  bio je sledeće odredište Video igrica koju su učenici mogli da igraju, simulirala je život ljudi praistorijskog doba na obalam Dunava. Veoma važno istorijsko nalazište koje su učenici obišli, saznali mnogo istorijskih podataka i pogledali kraki  dokumentarni film  o samom otkriću Lepenskog Vira. Put je dalje vodio pored čuvene tvrđave Golubac  do Beograda, Novog Sada i konačno oko 22 časa  stigli smo  u rodnu Crvenku, umorni ali zadovoljni.

Foto galerija

Ostavite odgovor