Eкскурзија 8. разреда, 18. и 19. октобар 2015. године

Наступ фолклорне секције у Средњој стручној школи
16. oktobra 2015.
Радост за све ученике – уређена фискултурна сала
28. oktobra 2015.

Eкскурзија 8. разреда, 18. и 19. октобар 2015. године

Магловитог и прохладног јутра, у недељу,  18. октобра, четири одељења осмих разреда са својим старешинама: Валентином Рутовић, Наташом Ђерић, Мјеримачка Надом и Керекеш Јеленом  пошла су на дуго ишчекивану дводневну  матурску екскурзију. Укупно 65 ученика завршног разреда  у пратњи лекара и стручног водича упутило  се у обилазак Источне Србије.

Након прве паузе, коју смо направили око 8 часова, на ОМV  бензинској пумпи, упутили смо се ка свом првом одредишту. То је био познати средњевековни манастир Манасија, удаљен  око  30 км од ауто-пута Београд- Ниш,  у који смо стигли око 10 часова. Чувена  задужбина Стефана деспота Лазаревића, величанствено дело са 11 утврђења још увек је у фази реконструкције. Након обиласка манастира, пут  нас  је водио до чувене Ресавске пећине. Ученици су имали прилику да  на том месту  виде невероватно ремек – дело природе, пећину  стару  око  80  милона година са  неколико пећинских дворана. Око 40 минута трајао је обилазак  где су ученици посматрали велелепне пећинске украсе  у различитим бојама. После освежења, пут смо  наставили према Зајечару. Било   је око  16.30 часова када је аутобус стао испред зидина Гамзиграда. Гамзиград је археолошко налазиште где се налазе остаци римске царске  палате која се звала – Феликс Ромулијана. Раскошни подни мозаици који су сачувани  сматрају се највећим уметничким делом тог времена. Кустос је ученике упознао са свим информацијама везаним за настанак Гамзиградске  палате а могли су да виде и макету урађену према некадашњем изгледу  палате Пошто се ноћ спуштала, пут је настављен  према коначном одредишту – Кладову. Преноћиште је било обезбеђено у реновираном  хотелу „Ђердап„ где смо стигли око 20.00 часова. Након обилне и укусне вечере,  ученици су  са разредним старешинама вече провели у оближњој дискотеци. Око поноћи  вратили смо се  у своје собе да би се одморили за наредни дан.

Другог дана, после доручка, обављеног око   8.00 часова, посетили смо   хидро-електрану „Ђердап 1„ која производи трећину укупне електричне енергије у нашој земљи. Ученици су саслушали предавање  о настанку и градњи  овог објекта и  видели погонску – машинску халу где се налази 6 огромних турбина  са генераторима. Након обиласка,   вратили смо се  у хотел  на ручак који је био заказан у 12.30 часова. Око 14 часова, сити и расположени,  ми смо    наставили пут   дуж  прелепе Ђердапске клисуре. На неким местим ширина Дунава је таква да  је  личио  на море. Обала Дунава  украшена  јесењим златним нијансама, уклесана глава римског цара Трајана, табла из 4. века са римским записом на латинском језику  били су призори са памћење  док смо у аутобусу слушали причу о Римском  царству коју нам је дочарала наш проверени водич – Олгица,  из агенције ОТА ДУНАВ. Лепенски Вир, место које се не сме заобићи,  био је следеће одредиште Видео игрица коју су ученици могли да играју, симулирала је живот људи праисторијског доба на обалам Дунава. Веома важно историјско налазиште које су ученици обишли, сазнали много историјских података и погледали краки  документарни филм  о самом открићу Лепенског Вира. Пут је даље водио поред чувене тврђаве Голубац  до Београда, Новог Сада и коначно око 22 часа  стигли смо  у родну Црвенку, уморни али задовољни.

Фото галерија