“Bosonogo djetinjstvo “ – čas u biblioteci posvećen Branku Ćopiću

Radost za sve učenike – uređena fiskulturna sala
28. oktobra 2015.
Jesenji kros
29. oktobra 2015.

“Bosonogo djetinjstvo “ – čas u biblioteci posvećen Branku Ćopiću

„Mislim da sva deca, sva školska deca, bi morala znati Branka Ćopića i njegove pesme i priče” rekao je Ljubivoje  Ršumović na ovogodišnjem Sajmu knjiga.Vođena istom mišlju, bibliotekarka Svetlana Caušević u saradnji sa nastavnicom tehničkog i informatičkog obrazovanja,  pripremila je čas posvećen Branku Ćopiću pod nazivom „Bosonogo detinjstvo“ a povod je obeležavanje 100 godina od rođenja čuvenog jugoslovenskog pisca. Čas (dvočas)  je realizovan u školskoj biblioteci sa odeljenjima 8-3, 8-4 i 6-4.

U uvodnom delu bibliotekarka je upoznala učenika sa biografijom čuvenog pisca i bitnijim događajima u njegovom životu.Nakon toga, dve  učenice 4 razreda odrecitovale  su nekoliko  najpoznatijih  Brankovih pesmica za decu, podsetivši učenike da su ta dela  obrađivali u nižim razredma. Bibliotekarka je upoznala učenike sa izdanjima zbirki, romana i pripovedaka  ovog pisca koje poseduje školska biblioteka. Učenici su preko video projektora   pogledali isečke iz filmova „Orlovi rano lete“ i  „Hajdučka vremena“  snimljeni prema istoimenim delima Branka Ćopića a zatim i kratku PPT prezentaciju „Lik i delo Branka Ćopića„ koju su učenici izradili na času tehničkog i informatičkog obrazovanja. Nakon toga učenici su čitali kratke anegdote i priče o Branku Ćopiću po izboru bibliotekarke.Kao završni deo časa napravljen je plakat sa „mapom uma“.

Aktivnosti koje su prethodile ovom času su uređenje panoa u prizemlju (zgrada „velike „ škole) i panoa na zidu  ispred biblioteke („mala“ škola) naglašavnjem  da se ove godine obeležava 100 godina od rođenja Branka Ćopića, kao i posete bibliotekarke časovima srpskog jezika i tehničkog i informatičkog obrazovanja u pomenitim odeljenjima tokom septembra i oktobra.

Dragi učenici i roditelji, vratite se u svet detinjstva ratne i posleratne generacije gledajući zajedno film ili čitajući knjigu B. Ćopića.

Foto galerija