„Слаткиш за друга„
17. decembra 2015.
Стигле кошаркашке лопте и у нашу школу
24. decembra 2015.

Таленти 2015.

Ученике основних и средњих школа из Војводине који су у школској 2014/2015. години постигли врхунске резултате на међународним и републичким научним и уметничким такмичењима, Покрајински секретаријат за спорт и омладину наградио је признањима и новчаним наградама у укупном износу од 3 милиона динара. Свечано уручење награда војвођанским талентима уприличено је, сада већ традиционално, у свечаном холу Покрајинске владе, где су најбољи ђаци у области математике, физике, технике, језика и књижевности, ликовне, балетске и музичке уметности представљени са својим резултатима и менторима.

Награде најбољим војвођанским основцима и средњошколцима уручила је Покрајинска секретарка за спорт и омладину, госпођа Мариника Тепић, која није крила задовољство што је из године у годину све више ђака који својим радом постижу невероватне резултате, као у нашој земљи, али и у иностранству. Честитајући свим награђеним ђацима, менторима, али и родитељима, Секретарка Тепић још једном је истакла да су ове награде само круна нечијег рада и труда и да се о овој деци треба увек водити рачуна, а не само онда када освоје награду.

„Сви веома добро знамо колико је потребно рада, труда и одрицања да би се постигао некакав успех, а посебно бити најбољи у нечему у земљи или свету. Специјалну награду од по 50 хиљада динара добило је 13 ученика, који су остварили врхунске резултате на међународним научним и уметничким такмичењима. Ученике освајаче првих места на републичким такмичењима, њих укупно 65, Покрајински секретаријат је у оквиру Фонда за таленте наградио са по 20 хиљада динара, а њихове менторе којих је ове године било 74 наградио је са новчаном наградом од 12 хиљада динара.

Управо због тога, ресорни секретаријат се труди да не само овим новчаним наградама помогне војвођанске ђаке, него и да током читаве године континуирано води рачуна о њиховим потребама, а све у циљу како би им дали ветар у леђа да буду најбољи у својим областима. Последње у низу било је опремање кабинета за информатику Средње техничке школе из Сомбора чији су ђаци својом иновацијом оборили читав свет са ногу на такмичењу у Москви. Ова деца која су данас пред нама представљају нашу будућност и ја сам веома поносна што могу да кажем да ће Војводина сутра бити у добрим рукама.

Ове паметне и талентоване главе свакако заслужују поштовање свих нас и ја им овом приликом још једном честитам на овом успеху. Такође, желела бих да вам поручим и замолим све вас да на ову децу мислимо сваког дана и ако они данас сутра и оду у иностранство на даље школовање, урадимо све што је у нашој моћи да их касније вратимо и пружимо им могућност да стечена знања искористе за развој и добробит свих нас.“, рекла је секретарка Тепић која је овом приликом скренула пажњу и родитељима да воде рачуна, јер ће већ у јануару месецу бити расписан нови конкурс у омладинском сектору Покрајинског секретаријата за спорт и омладину у чијем се делокругу рада налази и Фонд за таленте.

„Ове године комисија је махом једногласно донела своју одлуку, али смо имали и неколико приговора од стане родитеља да се њихова деца нису нашла на списку награђених иако су освојила награде на републичким такмичењима, даљим увидом у пристиглу документацију видели смо да директори школа као подносиоци пријава, уопште нису наводили све податке. Зато апелујем овом приликом и на директоре да воде рачуна о нашој деци како некоме не би била нанесена неправда и да убудуће наводе све успехе и резултате наших талената.

Такође, истакла бих и да је ово прва година да нисмо имали ни једног спонзора овог догађаја и поред кампање и поред позива да се прикључе у помоћ за наше најталентованије, ни једна банка, ни једна књижара, ни једна фирма се није одазвала.“, закључила је Секретарка Тепић.

Током доделе награда „Таленти 2015“ присутни су уживали у музичким тачкама хора Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, Александре Кинђић, ученице Музичке школе „Јован Бандур“ из Панчева и Душана Дакића ученика Основне музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Вршца, као и у песми Васка Попе „Белутак“ коју је рецитовала награђена Владица Кљајић, ученица 7. Разреда основне школе ,,Вук Караџић,, из Црвенке – победнца републичког такмичења у рецитовању.