Подизање знања о болестима зависности

,,Наставничко веће,, на Малом Стапару
22. juna 2016.
Семинар за наставнике -„Форум театар у функцији превенције насилног понашања“
27. avgusta 2016.

Подизање знања о болестима зависности

ПАНЧЕВО, 25. јун – У оквиру пројекта „Зависност на игноре“, који спроводи Завод за јавно здравље Панчево, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину АП Војводине, расписан је конкурс за ученике виших разреда основне школе и ђаке средњих школа, а у петак, 24. јуна, додељене су награде.

Деца су се такмичила у две категорије – кратак филм и постер на тему превенције болести зависности (дрога, алкохол, пушење, коцка, интернет).

За најбољи ликовни рад проглашен је рад Адама Толдија, ученика седмог разреда Основне школе „Мајшански пут“ из Суботице.

У категорији филмова, прво место је освојила екипа основне школе ,,Вук Караџић,, из Црвенке, која је уједно била и најактивнија образовна установа на конкурсу. Због тога су награђени лаптопом, а ученици су добили на поклон таблете.

„Трудили смо се да покажемо у филму како можемо да се боримо против зависности на интернету. Деца која су стално на компјутеру немају с ким да се друже, и да поделе своје проблеме. Затварају се у себе, што је лоше за њих”, рекла је Душица Трбовић, једна од ауторки награђеног филма.

Према мишљењу фејсбук пратилаца, за најбољи видео проглашен је филм ученика ОШ „Бора Радић“ из Баваништа.

Јелена Симичић, једна од ауторки филма, описала је на који начин су она и њени другови покушали да приближе тему зависности:

„Другови из разреда помогли су су свом другу да се реши зависности од интернета тако што су га извели у парк, а онда му је другарица помогла да научи за писмени из енглеског и добио је петицу. После тога је ређе ишао на интернет”.

За најактивнију средњу школу проглашена је Средња Техничка школа „23 мај“  из Панчева, и награђени су фотоапаратом.

На конкурсу је учествовало 410 деце, из 15 војвођанских школа – 11 основних и четири средње. Пристигло је 290 радова – осам филмова и 282 ликовна рада.

Теме које су ђаци понудли биле су, према мишљењу др Љиљане Лазић, директорке Завода за јавно здравље Панчево, добре.

„Основци су били категорични да не треба конзумирати дрогу, алкохол, коцку. То је њихов став, а да ли ће такво бити и њихово понашање, то ћемо видети. Средњошколци су кроз радове размишљали о томе како се одупрети тим изазовима, јер је то већ време када им се такве ствари нуде. Мислим да смо подигли знање о болестима зависности међу ученицима и задовољни смо комуникацијом коју смо остварили с њима, пре свега преко фб странице зависност на игноре“, рекла је др Љиљана Лазић.

Она је истакла да ће пројекат спроводити до краја године, кроз предавања и комуникацију са ученицима.

Дакле да поновимо још једном:

–       Најактивнија школа на расписаном конкурсу је школа ,,Вук Караџић,, из Црвенке – за школу је награда лап топ рачунар.

  • Гласањем жирија и фејсбук пратилаца добили смо победнике нашег наградног конкурса.
  • Најбољи филм по оцени жирија је “Моћ пријатељства” под бројем 285 аутора Душице Трбовић, Владице Кљајић и Емилије Керекеш из Основне школе “Вук Караџић” из Црвенке са 15 бодова. Браво!
  • Филм “Воли да би тебе волели” под бројем 290 ауторки Сандре Шумоње и Милице Мучибабић из Основне школе “Вук Караџић” из Црвенке освојио је 11 бодова, а као награду добиле су ваучер у вредности 1000 динара који су могле потрошити у књижари ,,Делфи,,

–       Станковић Виктор, Ереиз Јована награђени су за ликовне радове, такође ваучерима у вредности 1000 динара за потрошњу у ,,Делфи,, књижари.

Свим ученицима и наставницима честитамо на постигнутим резултатима и великом доприносу који су дали у борби против болести зависности.

Фото галерија