Novosti iz naše biblioteke

Predstavnici Ministarstva prosvete i kompanije „AQUA VIVA“ u poseti našoj školi
25. maja 2017.
Osvojile 3. mesto za filmić o zavisnosti
30. maja 2017.

Novosti iz naše biblioteke

S vremena na vreme bibliotekar škole Svetlena Caušević sa članovima bibliotečke  sekcije (učenice 4. razreda) odabere  likovne radove učenika nekog odeljenja nižeg osnovnoškolskog  uzrasta, te u prostoru biblioteke ili u holu priredi „male „izložbe „ tih radova osmišljavajući ime izložbe,  uz tumačenje koje treba da ima kulturološki značaj za učenike.

U prvom polugodištu to su bile „Sove„ učenika 3/2 (učiteljica Nataša Grković ) sa priloženim tekstom iz Enciklopedije o životinjama.

U ovom polugodištu učenici 4/ , čija je učiteljica Marijana Kljajić , na jednom od časova likovnog vaspitanja imali su temu: „proleće“. U vezi sa temom časa bibliotekarka je imala petnaestomimutnu aktivnost u odeljenju uz korišćenje rečnika i pronalaženje odrednica „proletnji“ i „prolećni“ kao  i upotrebu  „Školskog rečnika„, knjige koja u sebi sadrži reči našeg jezika. Na nižem uzrastu objašnjenja reči su uglavnom pojednostavljena a prioritet s e daje  estetskoj vrednosti učeničkih radova. Mini – izložba je nazvana „Prolećni dani u likovnim radovima učenika 4/1“ a roditelji su mogli pogledati radove prilikom posete školi.

Naša bibliotekarka se trudi da tokom školske godine obiđe većinu odeljenja od 1 do 8 razreda, bar jednom,  i u skladu sa predmetom, razredom i temom časa osmisli aktivnost sa učenicima, podeli fotokopirane delove knjiga, uradi plakate  ili predloži učenicima knjige iz biblioteke vezane za temu časa a u cilju proširivanja njihovog  znanja.

U saradnji sa nastavnicima tehničkog i informtaičkog obrazovanja i informatike, bibliotekar  organizuje časove u biblioteci gde  uz pomoć računara učenici prikazuju prezentacije vezane za neko književno delo, zatim  obeležavanje godišnjice rođenja nekog pisca ili zajedno pogledaju neko ekranizovano književno delo uz poređenje pročitanog i odgledanog dela.

Osim toga, bibliotekarka  pomaže učenicima sa smetnjama u razvoju  da lakše savladaju čitanje  i pisanje ćirilice i latinice  kroz razne vežbe i zadavanje domaćih zadataka.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih aktivnosti koje naša bibliotekarka tokom školske godine sprovodi u saradnji sa učiteljima i nastavnicima  a ima ih veoma mnogo.