Ученици грађанског васпитања школе ”’Вук Караџић” у посети установи ”Колевка” у Суботици

Опет државни прваци
27. maja 2012.
Урнебесни музички тобоган
7. juna 2012.

Ученици грађанског васпитања школе ”’Вук Караџић” у посети установи ”Колевка” у Суботици

Ученици 7/1 одељења, они који похадјају часове Грађанског васпитања а код наставнице Наташе Ђерић, одлучили су да покрену хуманитарну акцију у прикупљању играчака и гардеробе за установу која се налази у Суботици и назива Колевка. Одазив на акцију је био велики, а ученици су углавном поклањали нову гардеробу или стару, али јако добро очувану, а такве су и играчке доносили – старе али исправне или потпуно нове.
Сама институција Колевка основана је 1900. Године. Људи који су у њој радили и они који и сада раде, имају веома тежак и одговоран посао за који је потребна не само стручност већ и огромна љубав и енергија. Колевка је основана као сиротиште и прихватилиште за децу без родитеља или остављену децу, а данас је њена функција промењена и у њој се углавном налазе деца од 0-26 година са лакшим или тежим психофизичким поремећајима.
Наишли смо на веома срдачан пријем и прво смо се дружили са социјалним радником Бисерком која нам је причала о историјату Колевке – која је навршила 100 година постојања. Касније нам се придружила педагог Владана и психолог Андреј који су нас повели у обилазак објекат и могли смо да се уверимо да су услови у Колевци фантастични. Поред радних соба, соба за вежбање, рехабилитацију…видели смо и сензорну собу коју служи за опуштање и ангажовање финих чула.
Тада је наступило дружење са онима који су били у радним собама, а наши ученици: Бојана Тунгуз, Огњен Шумар, Ивана Жакула, Јована Булатовић и Биљана Терзић су, ипак, највише љубави поклонили бебама.
Провели смо леп и квалитетан дан јер нас је, на повратку, испунило осећање да смо урадили нешто корисно и своју љубав поделили са онима којима је преко потребна.