Prvo mesto za Anastaziju na literarnom konkursu „Dani Sunca 2018„

Stručni skup i manifestacija Dani Sunca u Kuli
10. maja 2018.
Kros RTS –a „Kroz Srbiju“
11. maja 2018.

Prvo mesto za Anastaziju na literarnom konkursu „Dani Sunca 2018„

Učenica 5. razreda Anastazija Vasiljević osvojila je prvo mesto na literarnom konkursu pod nazivom „Hvala suncu, zemlji, travi …“ koji je organizovan u okviru manifestacije “Evropski  dani Sunca 2018“. Nagrade su dodeljene  11.05.2018. godine u svečanoj sali STŠ „Mihajlo Pupin „ u Kuli  sa početkom u 18.00 časova.

Učenici čestitamo na osvojenoj nagradi a a njen rad možete pročitati u nastavku teksta.

Hvala suncu, zemlji, travi …

Razbuktalo se sunce. Ognjeni sjaj prkosi mraku, mesecu, zvezdama. Na vrhu najviše topole raspevana ševa klikće pobedi sunca. Rodio se dan!

Novi dan u osmehu plodne, rodne i široke ravnice prrekrivene zelenim, tek niklim usevima. Novi dan obasjan suncem svetluca na vlatima mlade, nove, zelene trave koja pokriva moju rodnu ravnicu – njene livade, pašnjake, igrališta, parkove. Sa sunčanih polja i livada zlatno zrnevlje šumi i njegov šapat žuri daleko, daleko. Nestašni talasi radosno ga prihvataju i nose kao pozdrav suncu od pokošenih trava, obrađenih njiva. Žubor vode pretvara se u prekrasnu muziku. Bubice se odmaraju na kapima rose koja blista pod zracima sunca. Plavo nebo se ogleda u mom srećnom oku. Sve odiše srećom, mladošću koja čini venac večne ljubavi.

Za sve lepote, za svu sreču oko mene, za ljude koji me okružuju, za sve zvuke koje čujem, za sve mirise koje osećam – hvala suncu, zemlji, travi. Zauvek ću čuvati sunce radosti, rodnu zemlju, zelenu travu moga zavičaja.

„Hvala suncu, zemlji, travi,
Hvala što zbog njih žive mravi.
Hvala što zbog njih lista bor,
Hvala što neko ima i dvor.
Hvala što zbog njih imamo kuću,
Hvala što umemo naći sreću,
Hvala suncu, zemlji, travi!“

 

Anastasija Vasiljević V2
OŠ „Vuk Karadžić“
Crvenka