Projekat “Podizanje svesti o bezbednosti dece u saobraćaju u blizini rehabilitovanih puteva“

Ponovo  radi “mala škola“ !
4. decembra 2018.
Jelena Kosović – prvak države
5. decembra 2018.

Projekat “Podizanje svesti o bezbednosti dece u saobraćaju u blizini rehabilitovanih puteva“

Krajem prošle školske godine,  naša škola je uključena u  vrlo važan projekat podržan od strane Ministarstva prosvete, pod nazivom  „Podizanje svesti o bezbednosti dece u saobraćaju u blizini rehabilitovanih putevea“.

Cilj projekta je  unapređivanje znanja i veština  učenika 1.ciklusa osnovnog vaspitanja i obrazovanja (1-4 razred) o bezbednosti u saobraćaju  i sprovodi se kroz obuku nastavnika  i roditelja  u nekoliko faza koje obuhvataju:

-sprovođenje  e-ankete za nastavnike i roditelje kako bi naučili  šta  učenici ovog uzrasta  trenutno znaju o bezbednosti na putu  i  šta to  roditelji i nastavnici mogu da urade kako bi obezbedili adekvatno znanje deci o bezbednom učešću  dece  u saobraćaju;

– pripremu  Priručnika za učitelje i roditelje  o bezbednosti  dece u saobraćaju od strane stručnih lica (profesori sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog sada, odseka za saobraćaj);

– testiranje znanja i ponašanja dece u saobraćaju  (pre i posle obuke);

-priprema mape bezbednih dečijih puteva za jednu regionalno izabranu školu;

– obuka roditelja u saradnji sa nastavnicima škole.

Nakon  uspešno sprovedenih e- anketa, (prva faza) tokom septembra i oktobra , u kojima su roditelji iznosili svoja mišljenja i davali predloge o bezbednom učešću dece  u saobraćaju, u sledećoj (drugoj) fazi roditelji i učitelji  su imali priliku da pregledaju materijal za Priručnik o kom  su takođe davali svoje mišljenje i  sugestije.

Krajem ovog meseca, tačnije, 30.11.2018. godine izvršeno je testiranje učenika 2. i 4.  Razreda (treća faza). Učenici su prvo radili 15-minutni test znanja u svojim učionicam , nakon čega je posmatrano snalaženje učenika na raskrsnici i poznavanje osnovnih pravila prelaska preko raskrsnice. Za učenike 4.razreda, u sportskoj  hali improvizovan je saobraćajni poligon na kom  je testirano koliko učenici poznaju pravila kretanja biciklista u saobraćaju.

Dan kasnije, u subotu, 01.12.2018. godine u prostorijama škole sprovedena je obuka nastavnika kojoj su pored naših , prisustvovali  i nastavnici iz Vrbasa, Sivca i  Kljajićeva. Predavanja su držali profesori Fakulteta tehnikih nauka, odsek saobraćaj, iz Novog Sada koji su ujedno i autori Priručnika. Učitelji su predavanje ocenili kao izuzetno korisno i dobro osmišljeno a ko predavanja dobili su CD –ove sa materijalima za obuku učenika (primeri  radionica, igrica, korisni linkovi i slično). 

  U daljim fazama realizacije učitelji će sprovesti obuku učenika i roditelja  u cilju povećanja znanja o  bezbednosti dece u saobraćaju. Nakon  određenog perioda  nakon obuke, ponovo  će se izvršiti testiranje  učenika.

 Nadamo se da ćemo  zajedničkim trudom  i radom  uspešno realizovati i ovaj zadatak čiji je cilj prvenstveno podizanje svesti i kod roditelja i  kod učenika o  važnosti bezbednog učešća  u saobraćaju ..      ZAŠTITIMO DECU U SAOBRAĆAJU ….!

Foto galerija

Ostavite odgovor