Програмирајмо уз микробит – „Школа за 21. век“

Важно обавештење – Упис у први разред
30. marta 2019.
Нови знакови за саобраћајну секцију
3. aprila 2019.

Програмирајмо уз микробит – „Школа за 21. век“

У нашу школу стигли су уређаји који се однедавно  примењују у савременој информационо-комуникационој технологији –МИКРОБИТОВИ а група наставника похађала је семинар „Школа за 21 век„ у организацији British Council-а који се односи на примену микробита у настави и то у различитим предметима.

Прве идеје спровели смо у дело на часовима информатике као  и технике и технологије. Након упознавања са уређајем, ученици су  користећи насумични број, помоћу микробита играли „Не љути се човече„.На часу је примењен рад у групама па су групе имале разне идеје.Неки ученици  су програмирали микробит да исписује слова њихових имена , други су креирали једноставне мелодије, идеја је било на претек.

 Предности овог начина рада су вишеструке:

покренут је стваралачки потенцјал, учење је динамично, интерактивно, ученици су више заинтересован , размишљају самостално и на иновативан начин решавају проблеме, креативни су, унапређена је комуникација, активирани су пасивни ђаци…

Наставници  информатике и технике и технологије, Оливера Крстоношић, Ана Божовић и Јелена Керекеш  подржавају коришћење микробита у настави  јер ови  уређаји имају сврху да инспиришу ученике да буду креативни у коришћењу дигитаних технологија и да развију основне вештине у науци, технологији и инжењерству.

Истраживања показују да ће већина послова у будућности бити у области брзо растућег ИТ сектора и вештине које послодавци сматрају пожељним су: критичко размишљање, креативност и тимски рад у проналажењу решења за свакодневне проблеме а програмирање и примена ових уређаја развијају управо те вештине.

Позивамо све ученике, наставнике а и родитеље,  да нам се придруже у програмирању, дају своје идеје и да заједно стварамо школу за 21.век !

Фото галерија