„Здрава храна или добра реклама?“ – час српског језика
7. juna 2019.
Додела Вукових диплома и награда најуспешнијим ученицима школске 2018/19. године
12. juna 2019.

Како изгледа здрава ужина ?

Након обимног истраживања о квалитетним и здравим намирницама, учесници пројекта одлучили су  да  на  практичним примерима   покажу шта и како  треба правилно  јести. Уз помоћ наше  куварице Мјеримачка Наде,  у школској кухињи  спремили су квалитетно  послужење за своје другаре.

На додатној настави из биологије ученице 7/3 са наставницом Зорком Матић  израђивале су плакате које су касније поставиле на паное у ходницима школе како би се ученици свакодневно подсетили на последице лоше исхране. Њихове поруке су усмеравале на правилну исхрану и исправан одабир намирница.

На часу технике и технологије, ученице  5/3  одељења  Ана Савић и Николина Косовић уз помоћ својих другара направиле су „пирамиду исхране„ пирамидa правилне исхране заснива се на правилима равнотеже, умерености и разноврсности дневне исхране. Пирамида храну разврстава у шест различитих категорија намирница које би у исхрани требало да буду заступљене сваки дан:

Житарице:  дневно би требало конзумирати најмање 6-11 порција житарица.
Поврће:  свакодневна конзумација свежег или куваног поврћа.
Воће:  свакодневно се препоручује  конзумација 2-3 порције воћа.
Уља и масти:  долазе из извора хране попут рибе, коштуњавих плодова и биљних уља.
Млеко и млечни производи: вредан извор калцијума, који нам је свакодневно потребан за раст, развој и одржавање коштане масе, као и за разне додатне функције у телу.
Месо и махунарке:  препоручује се конзумација 2 сервирања из групе намирница меса, месних производа и махунарки.
Физичка активност:  свакодневна физичка активност у трајању од 30 минута: шетање, пењање степеницама, играње фудбала, вожња бицикла, плес, пливање.

Правилном исхраном и планирањем свакодневних оброка умањујемо могућност ризика за појаву гојазности. Гојазност је један од водећих чинилаца у свету који потпомаже развитку хроничних незаразних болести као што су дијабетес или кардиоваскуларне болести. Закључак би био да  

 Је уравнотежена и разноврсна исхрана  темељ здравља !

Скоро сви предметни наставници и велики број ученика  учествовали су  су на реализацији овог пројекта на чему им се захваљује тим „Школа за 21. век„.

Фото галерија