„Здрава храна или добра реклама?“ – час српског језика

Метода „6 шешира„ на часу ликовне културе 
7. juna 2019.
Како изгледа здрава ужина ?
8. juna 2019.

„Здрава храна или добра реклама?“ – час српског језика

У оквиру пројекта ” Школа за 21.век”  ученици 6-1 су на часу српског језика са наставницом Дубравком Делибашић разговарали о здравој исхрани у стварном животу и кроз утицај медија. Слоган  часа је био ” Здрава храна или добра реклама”.

Тема  је реализована кроз два школска часа.

 1.час

Прво су ученици износили своје мишљење о томе да ли је здрава храна која се рекламира  и пласира у медијима заиста здравија од онога што је у свакодневној употреби и колики је утицај  рекламе на избор намирница у исхрани. Водила се дискусија о томе на основу изнетих мишљења, а затим и на основу чињеница. Већина ученика је сматрала да добра реклама заиста може да прода производ, али да квалитет производа често није у складу са оним што се рекламира. Све је ствар добро осмишљене рекламе.

Ученици су затим подељени у групе , па су уз помоћ стечених знања покушали да направе свој плакат-рекламу којом ће промовисати здраву исхрану и на тај начин ширити свест о правилном начину живота.

Договорено је да се плакат-рекламе умноже и израде у више примерака како би их ученици лепили по граду и разговарали са грађанима о томе колико се здраво хране.

2.час 

Плакате су коначно готове!.

Овој акцији се прикључила и наставница Светлана Тргић која је на грађанском вапитању са одељењем 5-3 дала свој допринос изради плакат-реклама које ће бити део ученичке промоције здраве исхране. И деца су кренула у акцију-на пијацу, у киоске ”брзе” хране,  у ”малу” школу, како би свуда залепили рекламе и поразговарали о томе како се људи хране. Главни циљ је био информисање најшире популације, а посебно деце и младих, формирање исправних ставова у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.