Трећа конференција мреже школа без насиља

У помен Иви Андрићу
7. decembra 2011.
Ученички парламент Основне школе ,,Вук Караџић,, Црвенка
20. decembra 2011.

Трећа конференција мреже школа без насиља

Београд, 28. новембар 2011 – На Трећој конференцији Мреже школа без насиља, Министарство просвете и науке и УНИЦЕФ, уручили су плакете директорима 44 школе које су ове године успешно развиле све компоненте превенције насиља у школском окружењу, чиме су се придружиле растућој мрежи школа, формираној 2009. године. Конференција је окупила и свих 145 школа које су до сада успешно реализовале програм „Школа без насиља – ка сигурном и подстицајном окружењу за децу“, што је била прилика да међусобно размене своја искуства и примере добре праксе.

„Школа је, поред породице, најважније место социјализације за децу и зато је приоритет да унапредимо квалитет и стандарде функционисања школа. Наше основно полазиште је да се на насиље у школским срединама мора деловати и систематским мерама и поједниначним конкретним активностима и програмима. Поред свих напора и подршке кроз стратешка документа, законска и подзаконска акта, увођење тимова за заштиту деце од насиља, спровођење посебних програма обуке и едукације – проблем насиља у школама је и даље присутан, у мањој мери него раније, али још увек на нивоу и у обиму којим не можемо бити задовољни. Наш чврст став је да сваки случај насиља треба одмах да буде евидентиран, у потпуности истражен, на бази конкретних чињеница. Веома је важно да школе обезбеде услове у којима ће се чути и уважити глас и деце и родитеља и наставника и да настоје да се проблеми решавају заједничким снагама“, рекао је министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Циљ конференције Мреже школа без насиља је да се ојачају капацитети школа за управљање превенцијом насиља и да се подрже школе да се кроз међусобно повезивање оснаже да буду лидери у промоцији културе ненасиља у локалној заједници.

„Односити се према деци са пуним поштовањем њиховог достојанства и физичког интегритета је најбољи и, искрено, једини начин да им се помогне да одрасту у одговорне, брижне одрасле особе, и да се створи мирније и толерантније друштво“, рекла је заменице директорке канцеларије УНИЦЕФ-а за Србију, Лесли Милер, у уводном излагању и додала: “Свака појединачна школа без насиља, свако од присутних данас у овој сали је део те неопходне промене, а њихова индивидуална посвећеност и одлучност су критични фактори за обезбеђивање да свако дете буде сигурно и заштићено”.

Учесници и гости конференције имали су прилику да присуствују презентацији истраживања обезбедности деце у школском окружењу и променама које доноси програм „Школа без насиља“ и предавањима на тему превенције насиља у школи помоћу вредности, правила и реституције. Такође је одржано и неколико радионица о раду са децом у ризику од насиља, као и представљање примера добре праксе школа и искустава њиховог умрежавања.

Као представници школе ,,Вук Карадзић,, на свечаној додели сертификата биле су учитељица Маријана Кљајић и наставница енглеског језика Лиљана Косовић, обе активни чланови школског тима за заштиту и безбедност ученика и обучени чланови тима за Форум театар. Изузетно задовљне радом у радионицама и самим чином свечане доделе сертификата којој је присуствовала и наша менторка из Школске управе Сомбор Ксенија Лишчевић као и начелник Шкоске управе Сомбор Борисав Станичков, донеле су својој школи ову значајну плакету која краси сам улаз у школску зграду и која значи: да су наставници и помоћно особље обучени за рад на превенцији насиља и да су едуковани за другачији рад са децом. Добијање сертификата не значи да је школа завршила са применом програма већ, напротив, подлеже још строжој контроли примене програма као и будућу сарадњу са школом у Лесковцу ,,Јосиф Костић,, која ће бити наша партнерска школа и са којом ћемо спроводити разне акције а пре свега размену искустава стечених добром праксом.

КОНАЧНО ЈЕ И ОПШТИНА КУЛА ДОБИЛА СЕРТИФИКОВАНУ ШКОЛУ У ПРОГРАМУ ,,МОЈА ШКОЛА, ШКОЛА БЕЗ НАСИЉА,, ЧИЈИ ЈЕ ЦИЉ СИГУРНО И ПОДСТИЦАЈНО ОКРУЖЕЊЕ ЗА ДЕЦУ.