Час географске секције “Свет на длану„ , тема : РЕЉЕФ

Завршена акција сакупљања старе хартије eко кутак
21. juna 2014.
„Културно вече“ ученика ОШ „Вук Караџић“
24. juna 2014.

Час географске секције “Свет на длану„ , тема : РЕЉЕФ

geografsk_sekcija_200614Једна од тема коју су ученици  обрађивали ове школске године на географској секцији је: рељеф. Са наставницом Вером Обреновић, која води секцију, ученици праве рељеф и изводе експеримент, како би што боље разумели градиво обрађено на редовним часовима и извели експеримент пред осталим одељењима.

Тема  часа:

Рад спољашњих (егзогених ) сила

1.РЕЧНА (ФЛУВИЈАЛНА) ЕРОЗИЈА И АУМУЛАЦИЈА – Израда макете са облицима које реке стварају, као што су речна долина (клисура), речна острва (аде), алувијалне равни.

2. ЕОЛСКА  ЕРОЗИЈА И АКУМУЛАЦИЈА (РАД ВЕТРА) – Симулација рада ветра и облика које настају у пустињи – дине.

Ученици су прикупљали потребан материјал: песак, шљунак, гипс, воду, земљу, гранчице, боју, фен за косу, тацне и са нестрпљењем ишчекивали час.

Ученика Јањић Драгана наставница је маскирала у туарега ( туарези су „плави људи пустиње“) а  часу су присуствовали чланови географске секције:  Милица Павићевић 6-1, Тамара Бошковић  6-1,   Николина Сарапа 6-1, Јована Грабеж 6-1, Јована Толимир 6-2, Јована Маравић 6-2, Драган Јањић 6-3, Петар Варга 6-3, Јована Марић 6-3, Јована Јововић 6-4, Зорана Бабић 6-4, Дарко Козомора 6-4, Алекса Благојевић 6-4.

Све је то оком камере забележио „сниматељ“ –ученик  Алекса Благојевић.

Ученици са великом љубављу и нестрпљењем долазе на сваки час секције која се изводи средом –

6.час и суботом.

Забележили смо утиске ученика после часа:

-„Било ми је веома занимљиво и изгледало је боље него што сам мислио. Песак је летео свуда и изгледало је као да смо стварно у пустињи.Такође ми је било занимљиво када је наставница Драгана маскирала у туарега. Уместо ветра дувао је фен .Научио сам како да се заштитим од топлог ветра , јер нам је наставница рекла да се туарези крију иза великих дина јер ветар преко њих пребацује велики песак. Секција је на мене оставила велики утисак“ (Алекса Благојевић).

————————————————————————————————————————————-

– „На секцији географије договорили смо се да направимо рељеф и помогнемо „петацима„ , нашим малим другарима да што боље схвате градиво .Донели смо потребан материјал за рад и нацртали скице .Следећи час почели смо да радимо.Допало ми се што смо учествовали сви и радили сложно ,тимски.Свако од нас нешто је донео и некако је допринео. Било је забавно а Имали смо јако добрих идеја које смо искористили.Час је био забаван и успешан. Правили смо пустињу, дине и еолске облике ерозије и акумулације . Донели смо фен за косу помоћу кога смо симулирали ветар и то нам је доста помогло .Имали смо и бедуина , направили смо њега помоћу  наставницине мараме из  Турске.Сликали смо и снимали и све је испало много боље и забавније него што смо мислили БРАВО ЗА НАС  ! „   (Јована Грабеж 6-1)

————————————————————————————————————————————-

–  „На секцији географије увек радимо нешто занимљиво и на забаван начин учимо нешто ново. На  овом часу одлучили смо да направимо пустињу и да прикажемо еолску ерозију и акумулацију .Била сам рада да учествујем у рикупљању материјала и једва сам чекала да видим хоћемо ли успети. Имали смо сјајне идеје. На тацну смо сипали песак и на њега ставили камење. Укључили смо фен а песак је летео свуда. Гледали смо како настају дине. Била сам одушевљена.Чак смо имали и бедуина .Змишљала сам како је стварно у пустињи .Уживала сам.Била сам срећна што смо успели  Схватила сам какав је живот бедуина.Пустиња је била много боља него што сам могла мислити .та слика остаће ми у памћењу до краја живота.“ (Милица Павићевић 6-1)

—————————————————————————————————————————————

– „Научио сам како да преживим у пустињи захваљујући наставници географије. Секција је на мене оставила снажан утисак и надам се да ћеу на осталим часовима научити још нешто ново и видети многе разне ствари„  (Драган Јањић 6-3)

————————————————————————————————————————————-

-„Секција ми се допала јер смао научили разне ствари, допало ми се  и како смо феном створили ветар, нисам се надала да ће Драган да буде бедуин. Било ми је драгошто сам учествовала у том раду .Више тога било ми је ја сно и боље сам схватила. Наставница јако лепо објашњава, увек се лпо забавимо и насмејемо са наставницом, нешто корисно и новоо научимо. Волеле бих да буде тога још и да наставница само тако настави са предавањем„ (Зорана Бабић 6-4)

—————————————————————————————————————————————-

-„Н а секцији из географије увек нам буде занимљиво и боље објашњено уз неке нове екеперименте и огледе. Секције из географије се издвајају од оних других секција зато што увек боље упамтимо уз  експерименте. Правимо рељеф како би ученици млађи од нас боље упамтили. На секцији смо правили макету пустиње и деловања ветра. Натавница нам је објаснила н алеп начин како опстати у пустињи. Другу је ставила мараму око главе као туарега .Када смо ставили песак у тацну , користили смо фен уместо ветра да би смо одували песак. Све је било боље него што сам ја мислила. Овај час је оставио на мене јак утисак „ (Анђела Вукчевић 6-4 ).

—————————————————————————————————————————————

Мени је географија омиљени предмет. Што се тиче школских часова они су јако корисни, занимљиви, поучни, информативни, духовити … Нема шта чиста 10 –ка . а што се тиче секцијских часова, они су ми посебни, на њима се осећам као прави географ.Највише волим када радимо макетае за разне облике рељефа. Тад, а и увек на секцији истичу се слога и тимски рад а кад нешто испланирамо радимо то са пуно љубави и пажње, сигурности али са бистрим  ијасним циљем . Барем ја, јер ако у животу нешто не волиш, не можеш то људски ни одрадити и пратити, али ја обожавам географију и све што на њој радимо памтим, слушам, волим и упијам свим својим умом али и срцем .“  (Јована Марић 6-3).

Фото галерија

Видео запис I

Видео запис II