Eкскурзија 5.разреда Фрушка гора – Сремска Митровица – Засавица

Eкскурзија 7. разреда Орашац – Аранђеловац – Топола
5. juna 2015.
Разгледнице из Нове Црвенке
8. juna 2015.

Eкскурзија 5.разреда Фрушка гора – Сремска Митровица – Засавица

Завршетак школске године ученици 5.разреда улепшали су одласком на једнодневну екскурзију у недељу, 07.06.2015. године.

Око 7.00 часова, четири одељења петог разреда, чије су разредне старешине : Снежана Поткоњак, Предраг Кнежевић, Данијела Ловре и Весна Чуковић, пошле су правцем :Фрушка Гора – Сремска Митровица –Засавица.

Прво одредиште било је манастир Ново  Хопово. Овај велелепни манастир, чији је ктитор био Ђурађ Бранковић, се истиче по монументалној  архитектури као и културним, верским и историјским вредностима .Након обиласка комплекса , пут је настављен према Сремској Митровици. Археолошки локалитет „Сирмијум“ који су ученици имали прилику да обиђу, представља остатке некада моћног и раскошног римског града и веома је важно историјско налазиште. У  Музеју Срема, следећем одредишту, ученици погледали премете из римског доба  (војничку  опрему, алатке , посуде, накит) као и копије златника који су пронађени случајно приликом ископавања а имају велику нумизматичку и археолошку вредност. Након нових сазнања о том периоду историје, ученици су имали кратак предах и освежење на шеталишту у граду. Ускоро је дошло време и за ручак, па су се запутили до хотела „Сирмијум„. У ресторану овог хотела, обављен је ручак  а следећа дестинација је била  чувени Музеј хлеба у Пећинцима. У овом музеју, по свему  јединственом, са збирком од преко 2000 предмета, ученици су чули интересантну причу о хлебу коју је необично и увек  непоновљиво,  испричао  сликар  и оснивач  Слободан Јеремића – Јеремија. Сунчано и ведро поподне  ученици су провели уживајући у лепоти Специјалног резервата природе „Засавица„. Визиторски центар, са 18 м висине, пружа предиван поглед  ка пашњаку и делу где река Засавица има најшири ток. Вожња туристичким бродићем  је неизоставни део на овој екскурзији  приликом посете Засавици. Ученицима се веома  допала нетакнута природа као и ретке и реликтне  биљке  и животиње овог станишта.

У повратку преко Фрушке Горе, направили смо још једну паузу и обишли манастир Врдник из 16. века  (познат као Мала Раваница). Око 20.15 часова, стигли  смо у Црвенку веома задовољни.

Фото галерија