Били смо на екскурзији „Кроз Ђердапску клисуру“

Термини за пријем родитеља
26. septembra 2019.
И предузетници и чувари своје околине
1. oktobra 2019.

Били смо на екскурзији „Кроз Ђердапску клисуру“

Ученици осмог разреда протеклог викенда, 28. 29. и 30 .септембра 2019. године боравили су у Источној Србији. На пут је кренуло око 70 ученика у пратњи лекара, два водича и одељенских старешина Хилко Стевана, Мјеримачк Наде, Делибашић Дубравке и Јелене Керекеш.

Током трајања екскурзије ученици су видели једну од најлепших клисура у Европи и упознали  део наше земље  који је насељен још од неолита тј.9500 г. п.н.е.

Обилазећи најзначаније културно-историјске локације ученици су имали кратко путовање кроз време од праисторије (Лепенски вир ), Римског царства (Виминацијум ) средњег века (Смедеревска тврђава ) све до савременог доба (хидроелектрана Ђердап).

Првог дана прошетали смо  Смедеревом, некадашњом средњовековном престоницом  Србије и посматрали  Дунав са зидина Смедеревске куле а у попоподневним часовима замишљали борбе гладијатора  и римске легионаре у Виминацијуму. У вечерњим  часовима стигли смо у хотел „Лепенски Вир„ где нас је чекала топла вечера и пријатно особље. Другог дана, након доручка прошетали смо кроз Доњи Милановац и уживали у шетњи поред Дунава. Ручак је био обилан и сит , па смо након одмора посетили Лепенски вир, најстарије праисторијско насеље у Европи. У ченици су били веома расположени па је све ово пратила весела песма  ученица 8/3 које су сваку паузу искористиле да одиграју коло. Трећег дана екскурзије ученици су имали прилике да виде  хидроелектрану „Ђердап„ а након ручка циљ је био Рајкова пећина, најдужа пећина у Србији (преко 2 км).

У поподневним часовима упутили смо се  ауто-путем према Београду  и у Црвенку стигли око 22.00 часа.

Фото галерија