Извештај са акције дан загрљаја вршњачког тима, у оквиру пројекта школа без насиља

Припрема наставника
28. marta 2011.
Рукометни турнир у Гакову
2. aprila 2011.

Извештај са акције дан загрљаја вршњачког тима, у оквиру пројекта школа без насиља

Рађање идеје

При једном састанку Вршњачког тима ђаци су изразили жељу да улепшају одређене делове школе на којима, поред школског дворишта воле да проводе време. Највећи број гласова добио је један зид на другом спрату који ђаци већ годинама исписују својим именима, порукама, цртежима и стиховима. Временом је на њему нестало простора за писање, а слова су се измешала и слила у једну велику зидну збрку. Ђаци су, тако, веома практично и бритко изабрали кутак који пре свих захтева освежење.

План у најави

Овогодишњи представник наставника у Вршњачком тиму је наставница ликовног васпитања Кристина Ковачевић, која је у цео пројекат укључила и своју ликовну секцију “Школа без насиља “. У складу са означеним проблемом Вршњачки тим је изабрао наставницу Кристину за координатора мартовске акције.

Корак по корак

На првом мартовском састанку одржаном 07.03.2011. године договорено је да ће се новац потребан за уређење споменутог зида скупити путем добровољних прилога ученика, јер је у заједничком интересу да освежимо и уредимо простор у коме проводимо доста времена, на начин који нам је најлепши и најкреативнији. Закључено је да акција од саме идеје до крајње реализације треба да буде израз заједништва, солидарности и другарства, али и залагања за опште интересе и заједничко добро, зато и сам чин скупљања новца мора бити симбол свега наведеног. У вези са овим, дошли смо до закључка да и ми морамо нешто дати, ако желимо да добијемо. А шта је највећи и највреднији доказ пријатељства, разумевања и саосећања? То је загрљај… Овај закључак наметнуо се некако сам по себи и на Вршњачком тиму било је сада да одреди како, када и на који начин да га спроведе у дело.
На првом састанку оформљена су три тима: ликовни, литерарни и логистички тим. Подељени су задаци, а направљен је и план реализације акције којој смо дали име „ Дан загрљаја”.

Планови и задаци

• Ликовни тим – имао је да осмисли плакате којим ће најавити саму акцију, као и изглед беџева, које ће ученици добијати за пружен загрљај. За узврат би по слободном нахоћењу требало да дају новчани прилог. Вођа овог тима, наставница Кристина Ковачевић, поделила је појединачне задатке члановима тима.
• Литерарни тим- требало је да осмисли пропратну причу која ће обогатити и пратити сам догађај. Вођа тима, наставница српског језика, Весна Чуковић, поделила је истраживачке задатке ученицима.
• Логистички тим- чланови овог тима, чији је вођа ученица Маша Јововић, имаће највећи удео у самом спровођењу акције, која је испланирана за 26.03.2011. године.

Сигурно ка циљу

Други састанак/ радионица одржан је 10.03.2011. године. Сваки тим презентовао је своја идејна решења. Ликовни тим израдио је плакате и осмислио изглед беџева. Беџеви симболично представљају загрљај, а на њима је написан назив и актери акције. На овом састанку ученици су приступили изради беџева. Такође, договорено је да се плакати поставе на оба школска улаза и на најуочљивијем зид у школи. Литерарни тим бавио се размишљањима о пријатељству. Закључено је да ова акција треба да пошаље поруку да је сваки дан дан пријатељства и да љубав и пажњу једни другима треба да пружамо и са и без повода. Одлучили смо да уочи акције ђаци исписују поруке пријатељства “ Поруке у срцу “, на папирима у облику срца, која ће се симболично низати на канап и касније изложити на видно место у школи. Такође, најлепше мисли о пријатељству мудрих и знаменитих људи биће исписане на транспарентим папирима, а красиће разна, фрекфентна места у школи (ходнике, улаз, трпезарију, степениште) . Чланови тима су се потрудили да сва поменута места имају пригодне поруке, те је тако једна од порука у трпезарији грчка пословица: “ Само ће ти пријатељ рећи да си мусав “.

Завршне припреме

Трећи састанак тима одржан је 23.03.2011. године. Овог пута, логистички тим бавио се детаљима реализације акије. Договорено је да се акција изврши на великим одморима у обе смене. Централни догађај дељења загрљаја одиграће се у школском дворишту, на једном пункту, док ће се на другом исписивати “ Поруке у срцу “.

Ученици су исписали и обавештење које ће се на дан акције прочитати на првом часу у свим разредима. Одређени су и аниматори акције. Они ће први понудити свој загрљај и тако отоврити акцију, а касније мотивисати вршњаке да искажу своје мисли о пријатељству.

Убирамо плодове, илити “ Дан загрљаја” , добротворна акција Вршњачког тима у оквиру пројекта “ Школа без насиља “
Обавештење, плакати и поруке на зиду испунили су свој задатак. Деца су се интересовала, распитивала и са нестрпљењем ишчекивала велики одмор. Уз звуке омиљених музичких нумера, деца су прилазила пунктовима, грлила се међусобно, са наставницима… Било је и више него очигледно да су разумели наше поруке, схватили сврху акције и да им се идеја веома допала. Интересовање је било изузетно, па су сви беџеви подељени у првој смени , иако су направљени у великом броју. Чланови акције су , као по договору, одлучили да до почетка друге смене направе довољан број нових беџева. Придружили су нам се сви слободни наставници, чак и чланови ПП службе. Могли сте тако видети да наставник на паузи између часова, заједно са директором школе сече и исписује беџеве. Велики одмор у другој смени дочекали смо потпуно спремни. Интересовање и одзив ђака и овог пута је био изненађујуће велики. Смех, радост и, најважније, искрени загрљаји рађали су се на сваком кораку, и без имало патетике, било је задовољство бити део таквог догађаја.

Постигнућа

Са задовољством можемо закључити да је акција испунила своје циљеве. Сакупљено је две хиљаде и сто динара. Сасвим довољно новца за куповину матријала за сређивање зида. Такође, овај дан био је прослава пријатељства, којим смо у више наврата, планирано али и карајње спонтано, показали да солидарношћу, договором и тимским радом можемо постићи сваки циљ и решити сваки проблем.

Епилог

Вршњачком тиму предстоје многи задаци међу којима је и крајња реализација мартовске акције, осликавање зида, који ће нас заувек подсећати да је другарство много више од игре, али и да сваки задатак уз дружење може бити лак и забаван као игра.
У сваком случају “ Дан загрљаја “ за нас је велики подстрек у даљем раду на пројекту “ Школа без насиља”. Верујемо да ћемо га, с обзиром на реакције, у будућности поново реализовати.