Пројекат „Избор је твој „ Завода за јавно здравље из Сомбора, новембар 2014.

Пројекат „Das Bild der anderen „
17. decembra 2014.
Физика у 3д анимацијама
18. decembra 2014.

Пројекат „Избор је твој „ Завода за јавно здравље из Сомбора, новембар 2014.

projekat_novembar_2014Пројекат “Избор је твој “ у организацији Завода за јавно здравље из Сомбора , спроводи се у  циљу превенције наркоманије међу младима и има истраживачко – едукативни карактер. Поводом месеца борбе против болести зависности планирано је да се предавање реализује у свим одељењима 8.разреда .

Трибина за ученике заправо представља трослојни информатор о томе шта је важно знати када је проблем наркоманије у питању.

Први део који почиње причом о емоцијама водила је психолог и координатор Даворка Боснић. Које врсте емоција постоје? Да ли су срећа, туга, љутња и страх позитивне или негативне емоције? Веома је важно препознати своја осећања, јер када то успемо, лакше ћемо разрешити властите конфликте, боље комуницирати са осталима и научити да се не сакривамо, него остваримо оно што заиста желимо. А шта дрога ради ономе ко је користи, него ствара лажни осећај среће и адреналина.

Други део – радионицу преузима Мирјана Филиповић, медицински радник. Она је са овога аспекта разговарала са учесницима и пружила им битне информације када је дрога у питању. Тај део је био добро осмишљен и користан, јер нам је показала мноштво података које нисмо, а требали бисмо да знамо. Мирјанина прича је обухватила и то, како се зависност развија, како делује конзумирање више различитих дрога одједном. Сазнали смо и какво деловање на организам има конзумирање дроге и алкохола (или енергетских пића) у исто време.

Трећи део почиње када о овом проблему говоре са аспекта вере, уз аутентично сведочење бившег зависника . Искрена исповест оставља снажан утисак на ученике који помно слушају док Александар отворено говори о себи, о свом паду у безнађе. У Хуманитарно-терапијској заједници за помоћ зависницима “Хосана”, постоји програм лечења и одвикавања где се штићеници постепено враћају животу кроз рад, молитву и разговор.
Пројекат је осмишљен да поучи, информише и шаље јединствену поруку младима – да верују у живот, у сопствену снагу и вредност!

Фото галерија