Састанак тима за ,,Активну школу,,

Посета Дому старих пред новогодишње празнике
22. decembra 2014.
Школска слава
27. januara 2015.

Састанак тима за ,,Активну школу,,

Програм „Активне школе“један је од циљева Стратегије развоја школског спорта у АП Војводини и акционог плана која је у војвођанском парламенту усвојена свим подигнутим рукама у децембру прошле године. Овај програм је једна од три мера које су по Акционом плану требале да се закључе ове године.

Прва је била сачињавање базе података свих основних школа, други је био ревитализација СОШОВ-а, и као круна свега тога дошао нам је програм „Активне школе“ који је заправо програм промоције здравља у школама и то не само здравља у физичком и менталном смислу, већ једне здраве заједнице у којој ће сви бити укључени почев од родитеља и деце, наставника и професора па све до читаве локалне заједнице. Циљ нам је да физичко васпитање и ваннаставне активности подигнемо на ниво јавног здравља и то је оно са чим се и суштински бави наша Стратегија и желимо да покажемо да деца бар што се тиче физичке активности не треба да поштују туђе амбиције и да јуре медаље, већ да сутра буду здраво и радно способно становништво.

Управо и томе служи предмет физичко васпитање који је једини предмет, поред предмета матерњег језика и математике, који има континуитет кроз читаво школовање и обавезан је. Баш због тога не треба да тражимо таленте на настави, него да сва деца која никада неће постати спортисти и која се никада неће такмичити имају место у својој школској заједници и буду здрави и да на тај начин превенирају драстичне последице на које указују здравствене статистике у нашој земљи, а то је да је све више оболелих од кадиоваскуларних болести – рекла је ресорна секретарка и додала пример како ће се програм реализовати у школама.

aktiv_231214_3 aktiv_231214_2 aktiv_231214_1

– Кроз реализацију програма „Активне школе“, сво слободно време које је ван наставе физичког вапитања и ваннаставних активности у смислу секција, биће допуњено додатним садржајима. Када кажемо на сво слободно време мислимо на пример на велики одмор који треба да буде активан велики одмор, а не деца која су седела два часа да изађу напоље и поново да седе. Дакле, дежурни ученици треба да имају спортске реквизите, дежурни наставници треба да им помогну да организују да сам одмор буде активан кроз низ вежба које ће са њима радити. Друго, током летњег и зимског распуста, школска заједница треба да обезбеди деци да што квалитетније искористе то време и да им пружи додатне садржаје, да деца не беже из сала и школа или да их неко одатле тера јер сала треба неком другом већ да ђаци једва чекају да оду у ту школу која треба да буде безбедно и сигурно место за њих – рекла је Покрајинска секретарка за спорт и омладину, госпођа Тепић.
Присутнима су се на отварању саме конференције обратили и декан Факултета спорта и физичког васпитања господин проф др Дејан Мадић и директор Института за јавно здравље Војводине доц др Владимир Петровић који су се сложили да је најважније бавити се физичком активношћу од малих ногу ид а је школа управо то место где би највише морало да се ради на превенцији болести. Зашто је важно за школу да постане “Активна школа” присутнима су објасниле и проф др Марија Јевтић из Института за јавно здравље Војводине, као и проф др. Вишња Ђорђић које су и чланице акредитационог тела “Активне школе”.
Подсекретарка покрајинског секретаријата за спорт и омладину Александра Ристић, представила је учесницима конференције, нови сајт који ће бити средство комуникације између акредитационог тела и школа, али на коме ће се моћи наћи и низ других потребних информација као и нови научних радова који ће се тицати физичког васпитања.
Након уводних излагања, учесници су се поделили у три радне групе и то: физичко васпитање и ваннаставне активности, сарадња са локалном заједницом и родитељима и одрживост програма “Активне школе”, а по завршетку и изношењу закључака донетих у оквиру ових радних група приређена је и додела сертификата.
САСТАНАК У ШКОЛИ
Школа ,,Вук Караџић,, је аплицирала за овај пројекат надајући се да ће, са до сада забележеним резултатима ,манифестацијама и спортским активностима које се спроводе у школи, проћи у првом кругу сертификације школа. Наставница Данијела Ловре је носилац овог пројекта и била је на семинару који је организован након прве трибине и који ће јој помоћи приликом самовредновања рада школе, процеса који је неопходно урадити, а касније уз то приложити и доказе, да бисмо смо добили жељени статус.
Одржан је и први састанак Тима ,,Активна школа,, који је, након упознавања са циљевима стратегије развоја спорта у школама Војводине и упознавања са пројектом ,,Активна школа, разматрао и донео План активности. Чланови тима су:
1. Данијела Ловре, наставник физичког васпитања и носилац пројекта
2. Зоран Миладиновић, наставник физичког васпитања
3. Станислава Лучић, наставник Физичког васпитања
4. Јадранка Раичевић, директор школе
5. Маријана Кљајић, наставник разредне наставе
6. Зора Гојковић, наставник разредне наставе
7. Јадранка Ђаковић, родитељ, члан Школског одбора школе и Савета родитеља
8. Неђо Зорић, испред атлетског клуба ,,Црвенка,,
9. Јовица Мајкић, испред Рукометног клуба ,,Лаки,,
10. Милан Петровић, испред Фудбалског клуба
11. Димитрић Драгана, ученица
12. Радуловић Марија, ученица

Статус ,,Активна школа,, добија се на рок од три године.