Дан толеранције –будимо толерантни !

Донаторски позив за тракасте завесе
30. oktobra 2012.
Резултат литерарног конкурса за ученике основношколског узраста
29. novembra 2012.

Дан толеранције –будимо толерантни !

Дан толеранције

Дан толеранције

Још  1995г. Декларацијом  УН   16.Новембар  установљен је за МЕЂУНАРОДНИ ДАН  ТОЛЕРАНЦИЈЕ. Према тој Декларацији : Толеранција је прихватање да сви људи , природно различити по изгледу  ,говору ,понашању,способностима  и вредностима, имају право да живе и буду то што јесу .

Чланови  Вршњачког  тима  наше школе уз помоћ педагога  ,психолога  , директора  и наставника  сарадника , организовали  су низ активности којима је овај дан обележен  у нашој школи:

За време великих одмора у обе смене  ученици су имали прилике  да одслушају неколико песама на тему толеранције као што  су : „ Don’t  laugh me “ коју изводи Mark Willis, затим њену обраду на нашем језику  “ Не ругај се“ као и песму „ Free your mind“ – En Vogue .Чланови Вршњачког  тима  израдили су плакат   и делили   летке у облику шаке ( симбол пријатељства) на којима су биле исписане различите  поруке  о толеранцији.Сви су имали задатак да дају руку  једном и пруже руку другом ученику ,тако да су  међусобно повезивали.Све руке ,односно  сви ученици, били су на крају повезани у један велики круг  на средини школског  дворишта који је симболично представљао заједништво без обзира на све разлике међу нама.

На ЧОС-овима су реализоване радионице и то: „ Ружно паче “  у  нижим разредима   и  радионица „ Од комшије до  момка / девојке“   у вишим разредима  које су ученици радо  прихватали  и причали своја искуства са члановима неких од маригиналних група.Веома активно су учествовали и  изражавали   свој лични однос и став према њима .Сваки ученик има у околини ,породици или комшилуку неку особу која је различита и према којој треба бити толерантан .

       Циљ целе ове  акције   био је  развијање  свести о толеранцији  код  ученика  као и  давање личног доприноса сваког  ученика бољим односима у својој околини  јер  поштовање  и  уважавање  других  је начин да и сами будемо бољи.

Порука  коју шаљемо нашим  фотографијама  је : знањем и разумевањем треба ширити  идеју толерантности и превазилазити стереотипе и предрасуде.

Зато , БУДИМО ТОЛЕРАНТНИ  јер човек може бити  ДРУГАЧИЈИ а ,ипак, пуно  тога ЗАЈЕДНИЧКОГ  имати са другима !

Фото галерија