Bili smo na ekskurziji „Kroz Đerdapsku klisuru“

Termini za prijem roditelja
26. septembra 2019.
I preduzetnici i čuvari svoje okoline
1. oktobra 2019.

Bili smo na ekskurziji „Kroz Đerdapsku klisuru“

Učenici osmog razreda proteklog vikenda, 28. 29. i 30 .septembra 2019. godine boravili su u Istočnoj Srbiji. Na put je krenulo oko 70 učenika u pratnji lekara, dva vodiča i odeljenskih starešina Hilko Stevana, Mjerimačk Nade, Delibašić Dubravke i Jelene Kerekeš.

Tokom trajanja ekskurzije učenici su videli jednu od najlepših klisura u Evropi i upoznali  deo naše zemlje  koji je naseljen još od neolita tj.9500 g. p.n.e.

Obilazeći najznačanije kulturno-istorijske lokacije učenici su imali kratko putovanje kroz vreme od praistorije (Lepenski vir ), Rimskog carstva (Viminacijum ) srednjeg veka (Smederevska tvrđava ) sve do savremenog doba (hidroelektrana Đerdap).

Prvog dana prošetali smo  Smederevom, nekadašnjom srednjovekovnom prestonicom  Srbije i posmatrali  Dunav sa zidina Smederevske kule a u popopodnevnim časovima zamišljali borbe gladijatora  i rimske legionare u Viminacijumu. U večernjim  časovima stigli smo u hotel „Lepenski Vir„ gde nas je čekala topla večera i prijatno osoblje. Drugog dana, nakon doručka prošetali smo kroz Donji Milanovac i uživali u šetnji pored Dunava. Ručak je bio obilan i sit , pa smo nakon odmora posetili Lepenski vir, najstarije praistorijsko naselje u Evropi. U čenici su bili veoma raspoloženi pa je sve ovo pratila vesela pesma  učenica 8/3 koje su svaku pauzu iskoristile da odigraju kolo. Trećeg dana ekskurzije učenici su imali prilike da vide  hidroelektranu „Đerdap„ a nakon ručka cilj je bio Rajkova pećina, najduža pećina u Srbiji (preko 2 km).

U popodnevnim časovima uputili smo se  auto-putem prema Beogradu  i u Crvenku stigli oko 22.00 časa.

Foto galerija