Изложба ликовних, литерарних и дигиталних радова „ИГРАЈ БЕЗБЕДНО“

Предавање удружења „ Раскршће“ о наркоманији: „Престани пре него што почнеш“
17. decembra 2013.
Дељење брошура за ”Безбедан интернет”
20. decembra 2013.

Изложба ликовних, литерарних и дигиталних радова „ИГРАЈ БЕЗБЕДНО“

igrajte-bezbedno-231213Наша школа  укључила се у пројекат под називом  „ИГРАЈ БЕЗБЕДНО“ који спроводи Центар за едукацију и истраживање у медицини,екологији и социологији(ЦЕРМЕС) под покровитељством Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникације.

Циљ пројекта је указати ученицима на опасности које вребају на Интернету и разне садржаје који су свакодневно  доступни деци а  могу да утичу на њихово психичко и физичко здравствено стање.

Проблем безбедности деце је изражен јер , према последњим истраживањима,  деца у Србији имају мобилне телефоне и пристип Интернету у вишеструко већем проценту од њихових вршњака у другим развијеним европским земљама. Чак  82%  десетогошњака (!) поседује мобилне уређаје и сурфује Интернетом без надзора одрасле особе, па  зато најмлађи често постају лак плен особама које немају најбоље намере.Овај  проблем захвата  и  породичну и социјалну средину.

Због свега горе наведеног  у  пројекат  су  укључени : наставници, ученици,  лекари  али и родитељи који су важна карика у систему  заштите деце на Интернету. Национално такмичење , у којем учествује  ОШ „Вук Караџић“ из Црвенке, траје од 23.11.2013.г.  до 10.01.2014.г а право учешћа имају ученици 7. и 8. разреда  и то у категоријама : ликовни рад , литерарни рад, постер,  фотографија, филмић, компјутерска игра и  презентација .

Једна од многобројних активности које се у школи спроводе у оквиру пројекта  је изложба ликовних, литерарних  и дигиталних  радова организована  у холу школе, 13.12.2013.год.  са почетком у 11 часова. Посетиоци су, такође,  могли на рачунарима  да погледају и ученичке радове у дигиталном облику а чланови  „Школске  ВЕБ –патроле“ делили су летке са саветима за безбедно коришћење Интернета .

У реализацију овог обимног пројекта учључени су : наставници српског језика , ликовне културе, информатике , техничког и информатичког образовања, библиотекар , педагог , психолог и директор школе.Чланови Вршњачког тима у свом програму имају радионицу „Е-насиље“ коју спроводе са ученицима 4.разреда, а ту је и промоција здравог начина живота, тематски часови из техничког и информатичког образовања, српског језика  и информатике као и часови у библиотеци.

Порука    коју шаљемо је : „Сурфујте безбедно,   отворите на Интернету врата знања и здравља! „

Фото галерија